Kultūras ziņas

Mūziķi iestājas pret karu Ukrainā

Kultūras ziņas

Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam

Izrādi ar Džonu Malkoviču Dailes teātris finansēs pats

Dailes teātris izrādi ar Malkoviču un Dapkunaiti turpmāk finansēs ar pašu līdzekļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātrī topošo izrādi ar aktieru Džona Malkoviča un Ingeborgas Dapkunaites piedalīšanos “Kokvilnas lauku vientulībā” turpmāk plānots finansēt no teātra līdzekļiem, vēstīts iestādes profilā vietnē “Facebook”. Sākotnēji iestudējumu līdzfinansēja laikmetīgās mākslas attīstības fonds "Territory" no Krievijas.

Kā skaidrots teātra paziņojumā, laikmetīgās mākslas attīstības fonds no Krievijas “Territory” līdzfinansēja dekorāciju ražošanu un pirmā mēģinājuma perioda mākslinieciskās izmaksas projekta pirmajā fāzē. “Šis posms ir noslēdzies. Mēģinājumus pēc plāna ir paredzēts atsākt maija sākumā,” informēja teātrī.

Teātra pārstāvji skaidroja, ka no 1. marta skatītāju skaits teātra zālē netiek ierobežots, un, apkopojot biļešu ieņēmumus un redzot skatītāju interesi par projektu, teātris prognozē, ka būs spējīgs projektu finansēt tikai ar pašu ienākumiem no biļešu tirdzniecības.

“Patlaban nav iemeslu, lai pirmizrāde maija beigās būtu finansiāli apdraudēta,” norādīts paziņojumā.

Izrādes režisors Timofejs Kuļabins patlaban strādājot Prāgā un maijā viņam ir plānots turpināt darbu Dailē pie "Kokvilnas lauku vientulībā". Tikmēr šonedēļ mākslinieciskā komanda, ieskaitot atslēgas personas šajā projektā, aktierus Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti un režisoru Kuļabinu lems, kā strādāt tālāk, lai projektu varētu veiksmīgi pabeigt.

“Esam pārliecināti, ka lieliski iecerētais starptautiskais projekts, ar Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti galvenajās lomās notiks kā plānots. Biļešu tirdzniecība uz papildu vietām, kas būs pieejamas pateicoties ierobežojumu atcelšanai, tiks sākta, kad būs pilnībā apzināti projekta īstenošanas nosacījumi,” norādīja teātrī, uzsverot:

“Un ir tikai pašsaprotami, ka mēs nepieļausim neviena mākslinieka vai kopprodukcijas partnera sadarbību ar mūsu teātri, ja viņš atbalsta Krievijas īstenoto karu Ukrainā.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Par topošo izrādi

Šā gada 15. janvārī sākās pirmais mēģinājumu posms Dailes teātrī. Krievu teātra un operas režisors Timofejs Kuļabins pievērsies 20. gadsimta otrās puses franču dramaturga Bernāra Marī Koltesa daiļradei. Izrādē piedalās pasaulslaveni aktieri – lietuviešu–krievu aktrise Ingeborga Dapkunaite un amerikāņu aktieris Džons Malkovičs. Mēģinājumi notiks divos posmos, pirmajam noslēdzoties 25. janvārī. Maija sākumā komanda atkal tiksies Rīgā, lai mēneša beigās piedzīvotu pirmizrādi. Plānots, ka pēc izrādēm Dailes teātrī komanda dosies pasaules turnejā.

Izrādi veido režisors Timofejs Kuļabins, aktieri Ingeborga Dapkunaite un Džons Malkovičs, mākslinieks Oļegs Golovko, dramaturgs Romāns Dolžanskis, skaņu dizainers Timofejs Pastuhovs, video dizainers Aleksandrs Lobanovs, operators Vladimirs Burcevs, video montāžas režisore Anastasija Žuravļeva, gaismu mākslinieks Tarass Mihailovskis, izpildproducente Irina Paradnaja, ģenerālproducente Jekaterina Jakimova.

KONTEKSTS:

Virkne Latvijas kultūras institūciju paziņojušas, ka turpmāk nesadarbosies ar viesmāksliniekiem, kuri nav pauduši skaidru nosodījumu Krievijas īstenotajam karam Ukrainā. Latvijas Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) vienpusēji nolēmis lauzt 2002. gadā parakstīto Latvijas un Krievijas Kultūras ministriju sadarbības vienošanos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Taču 24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Tas no demokrātiskās pasaules izsauca vēl lielāku nosodījumu un nākamos sankciju soļus pret Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti