Kultūras ziņas

Zaķis no Ziepniekkalna un lauva

Kultūras ziņas

Uz Baltijas ozola gleznotie šedevri "Rīgas Biržā"

Dailes teātris atklāj 99. sezonu

Dailes teātris 99. sezonā sola pasaules klasiku mūsdienīgās intonācijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mēs bijām, esam un būsim bezkaunīgi un kaitinoši – tādu 99. sezonu skatītājiem sola Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers. Šogad teātra repertuāra izvēli raksturo pasaules klasika mūsdienīgās intonācijās.

Dailes teātris šajā sezonā piedāvās sešus jauniestudējumus Lielajā zālē un desmit mazākas formas darbus Mazajā zālē un Kamerzālē.

 Komentējot izvēlēto repertuāru, teātra mākslinieciskais vadītājs Džilindžers atzina, ka nav vēlējies veidot sezonu tematiski vienotu. Toni uzdodot režisori Dmitrijs Petrenko, Aleksandrs Morfovs, Laura Groza-Ķibere, Regnārs Vaivars, Jans Villems van den Boss un arī pats Džilindžers.

Dailes teātra direktors Andris Vītols, mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers un režisori Dmitr...
Dailes teātra direktors Andris Vītols, mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers un režisori Dmitrijs Petrenko, Regnārs Vaivars un Laura Upeniece piedalās preses konferencē, kurā informē par Dailes teātra jaunās sezonas aktualitātēm.

“Izvēloties jaudīgus un neordinārus režisorus, neuzstādot viņiem nosacījumus par to, ko viņi varētu pie mums iestudēt, drīzāk interesējoties par to, kas viņus interesē, neviļus sanāca šāda koncepcija, ka visi ir klasikas darbi mūsdienīgā intonācijā,” stāsta Džilindžers.

Dailes teātra pirmizrāžu plejādi 1.septembrī atklās režisora Dmitrija Petrenko jauniestudējums “Planēta Nr. 85”. Tas būšot stāsts bez nostalģijas bērniem un viņu vecākiem par kāda puiša ceļojumu laikā ar iespēju satikt savus senčus un dažādus brīnumainus tēlus.

“Šobrīd ir iestājies tāds nākamais vilnis šai refleksijai par 80.gadiem, kas jau ir vairāk par vērtību un par savu lomu tajā. Man šausmīgi gribētos, lai sāktos tā saruna starp paaudzēm, kāpēc nevis bija tā, bet kāpēc šobrīd tu esi tāds. Kāpēc man gribētos teikt, ka esam drusku citādāki, kāpēc mēs esam lēnāki, domīgāki un varbūt piesardzīgāki?” pauž Petrenko.

Jauniestudējuma "Planēta Nr. 85" mūzikas konsultants un aranžējumu autors Juris Vaivods (n...
Jauniestudējuma "Planēta Nr. 85" mūzikas konsultants un aranžējumu autors Juris Vaivods (no kreisās), aktieri Dārta Daneviča un Niklāvs Kurpnieks piedalās preses konferencē, kurā informē par Dailes teātra jaunās sezonas aktualitātēm.

Dailes teātra Mazajā zālē sezonu 19.septembrī atklās režisors Regnārs Vaivars ar Tenesija Viljamsa slaveno darbu “Kaisles vilciens”, ko latviešu publika vairāk atpazīst kā lugu “Ilgu tramvajs”. Vaivars stāsta, ka viņš lugas kodolu redz atšķirīgu no līdz šim Latvijā redzētajām interpretācijām, un tieši šī iemesla dēļ Blanšu viņš uzticējis atveidot nevis kādai pieredzējušai aktrisei, bet jaunajai Anetei Krasovskai.

„Parasti izcilas aktrises tomēr spēlē pašas sevi, lielākoties viņas arī ir vientuļas un lielākoties viņām arī nav bērnu. Man tas nešķita interesanti, man šķita, ka tas aizvedīs prom no tā, ko šajā darbā ir ielicis autors, un līdz ar to es izvēlējos šādu te risinājumu,” stāsta Vaivars.

Sievietes būtības izpētei šajā sezonā īpaši pievērsīsies arī Dž.Dž.Džilindžers, veidojot divus iestudējumus par šo tēmu – „Lulū” pēc Vēdekinda darbu motīviem un Vasīlija Sigareva lugu „Kareņins”. „Pirms divām sezonām es nodarbojos ar to, ka es tā kā preparēju vīriešus, kuriem dzīvē neiet. Tad šosezon man gribas iedziļināties sievietēs un diezgan konsekventi. Ir interesanti ar to nodarboties, jo tās sievietes ir neizzināmas, bezgalīgi pētāmas un tāpat no viņām nekā nevar saprast,” pauž Džilindžers.

Savukārt teātra Kamerzālē gaidāma arī debija režijā, kur jaunā režisore Laura Upeniece iestudēs amerikāņu dramaturga Donalda Lī Koburna lugu „Kāršu spēle” ar Juri Bartkeviču un Lidiju Pupuri galvenajās lomās.

Šis būs aktuāls stāsts par vientulību un tās iemesliem. „Par diviem pensionāriem, kas pansionātā spēlē kārtis. Un caur to kāršu spēli atklājas viņu pārdomas par padarīto dzīvē, par to, ko viņi ir izdarījuši un nav izdarījuši. Izrāde ir par egoisma sekām, kas ir novedušas vientulībā,” stāsta režisore.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti