Dailes teātrim – 94., Leļļu teātrim – 69.sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dailes teātra kolektīvs 1.augustā pēc 94.sezonas svinīgās atklāšanas sanāksmes sācis darbu pie jauniestudējumiem un pirmajām jaunās sezonas izrādēm, savukārt Latvijas Leļļu teātris atklās 69.sezonu 6.augustā, kad sola sniegt sīkāku informāciju par sezonas novitātēm.

Dailes teātrim mācību gada sākumā – vērienīgs pasākums

Dailes teātris jau 23.augustā ar izrādēm „Eņģeļi Amerikā” un „Mīļais melis” viesosies Valmieras drāmas teātrī, bet mācību gadu teātris plāno uzsākt ar vērienīgu pasākumu „Nosvini skolas sākumu Dailes teātra republikā!” 1. un 2.septembrī, kad pēdējo reizi teātrī tiks rādīta izrāde „Vārnu ielas republika”. Savukārt LTV1 izrādes tiešraide 1.septembrī uzsāks Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta „Teātris.zip” otro sezonu.

Septembrī Dailes teātrī paredzētas četras pirmizrādes

17.septembrī Mazajā zālē plānota īru dramaturga Konora Makfērsona skumja humora caurstrāvotās drāmas „Slazdā” pirmizrāde, ko iestudē Jans Villems van den Boss, kurš Dailes teātra skatītājiem ir labi pazīstams kā skatītāju iemīļoto un mākslinieciski veiksmīgo izrāžu „Spilvencilvēks”, „Amadejs” un vērienīgās drāmas „Vējiem līdzi” režisors. Ar izrādi - vingrinājumiem utopijā 1 daļā „Biedre Zariņa” (lugas autore - Rasa Bugavičute) Dailes teātrī debitēs režisors Dmitrijs Petrenko. Pirmizrāde paredzēta 19.septembrī Kamerzālē. 20.septembrī Lielajā zālē notiks amerikāņu dramaturga, teātra un kino režisora Nila Labuta lugas „Šeipings” pirmizrāde, to iestudē Dž.Dž.Džilindžers. Pītera Stroena melnās komēdijas „Kauli” pirmizrāde, kas top radošo meklējumu cikla „Brīva skatuve” ietvaros, notiks 22.septembrī Dailes teātra pagraba telpās, izrādi iestudē Gundars Silakaktiņš.

Pirmizrādes arī novembrī un 2014.gadā

Lielajā zālē 8.novembrī plānota Deivida Henrija Hvanga austrumnieciskās drāmas „M. Butterfly” pirmizrāde (režisore Laura Groza-Ķibere). 10.janvārī pirmizrādi piedzīvos Marjusa Ivaškeviča „Izraidītie”, kas nodēvēta par „latviešu emigranta hroniku”, Dailes teātrī to iestudēs pasaulē pazīstamais lietuviešu režisors Oskars Koršunovs. Dž.Dž.Džilindžers iestudēs Ērika Emanuela Šmita lugu „Milēdija”, kas veidota pēc Aleksandra Dimā romāna „Trīs musketieri” motīviem, pirmizrāde plānota 7.martā. Gada izskaņā režisors Pauls Timrots veidos Jaungada koncertu, bet sezonas beigās tiks iestudēta Viljama Šekspīra traģēdija „Ričards III”.

Mazajās spēles telpās plānotas vairākas izrādes

Sezonas laikā arī mazajās spēles telp;ās Dailes teātris paredzējis vairākas izrādes. To vidū būs Venedikta Jerofejeva „Moskva-Petuški” (režisors Jurijs Djakonovs), Ērika Hānberga „Plikie un pusplikie” (režisors Kārlis Auškāps) un Regnāra Vaivara „Melns kaķis istabā, kuras nav” (režisors Regnārs Vaivars) Mazajā zālē, kā arī vairāki jauniestudējumi Kamerzālē – Sandijas Kalniņas un Paula Timrota „Andele-mandele” (režisors Pauls Timrots), Meisijas Tadjedinas „Nakts vēl nav galā”, ar ko režijā debitēs Intars Rešetins un Pāvela Prjažko „Lauks”, ko iestudēs Jurijs Djakonovs.

Izstāde „Neredzamās skatuves”

19.septembrī Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” tiks atklāta izstāde „Neredzamās skatuves”, kurā izstādes kuratore Inga Šteimane izvēlējusies piecus autorus - Džemmu Skulmi, Juri Dimiteru, Kristianu Dimiteri, Kristapu Ģelzi un Annu Iltneri. Uzmanīgi ielūkojoties viņu darbos un biogrāfijās, kas aptver mūsdienu mākslas visdažādākās formas un dod mums iespēju tikties ar mākslu četru paaudžu diapazonā, pamanām spēcīgu teātra stihijas klātbūtni katrā. Izstāde uzbūvēta tā, lai aicinātu skatītāju kļūt par pētnieku, kurš saskata kultūru, ko veidojis Dailes teātris, un tās ietekmi tālu ārpus teātra sienām. Atklāt neredzamās skatuves.

Latvijas Leļļu teātrim solās būt ražīga sezona

2013./2014. gada sezonu, kas solās būt gana ražīga, Leļļu teātra darbinieki atzīmēs ar svinīgu kopā sanākšanu pēc vasaras brīvdienām – sezonas atklāšanas pasākumu 6.augustā.

Sezonas pirmajā mēnesī Leļļu teātra repertuārā iekļautas skatītāju iecienītākās izrādes - gan tās, kuras pirmizrādi piedzīvojušas pagājušajā sezonā, gan tās, kuras izturējušas laika distanci un kļuvušas par publikas favorītēm. Būtisks datums ir 10.augusts, kad teātra trupām vairākas izrādes.

Latviešu trupā  sezona 10.augustā tiks uzsākta ar daudzu gadu garumā iemīļoto izrādi "Kā lauvēns draugu atrada", kā arī pēdējo gadu populārāko iestudējumu "Joka pēc alfabēts", kas augustā piedzīvos veselas četras izrādes.

Krievu aktieru trupā sezona sāksies 10.augustā ar angļu bērnu dziesmiņu iedvesmoto izrādi "Peld, peld kuģītis" (vēršam uzmanību uz to, ka mainījies izrādes nosaukums krievu valodā - "Dom, kotorij postroil Džek!), kurā vienā no lomām būs pagājušās sezonas skatītāju iemīļotākais krievu trupas aktieris Aleksandrs Jonovs. Savukārt Lielajā zālē būs skatāma izrāde "Kā lauvēns draugu atrada" (plkst. 14:00).

Detalizētu informāciju par Leļļu teātra jauno sezonu - gaidāmajām pirmizrādēm, kā arī citiem jaunumiem, kas sagaidīs mazos un lielos skatītājus, teātris sniegs nākamnedēļ.

Kā iepriekš ziņots, Valmieras teātris sezonu uzsāka jūlija beigās, bet Nacionālais teātris sānāks uz svinīgo atklāšanu 5.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti