Kultūras ziņas

Paziņo "Zelta Mikrofona" nominantus

Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājis kino režisors Uldis Brauns

Maskavas operetes "Džeina Eira" Dailes teātrī

Dailes teātrī viesojas Maskavas operete ar iestudējumu «Džeina Eira»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Divus vakarus, 16. un 17.februārī, ar viesizrādēm Rīgā viesojas Maskavas operetes teātris. Krievijas mākslinieki uz Latviju atveduši iestudējumu, britu klasiku – Šarlotes Brontē “Džeina Eira”.

Melodramatisks stāsts par bāreni Džeinu, viņas kaislībām un mīlestību. Pēc Šarlotes Brontē darba motīviem veidotā “Džeina Eira” turpina Maskavas operetes teātra tradīcijas šovā un mūzikā izdzīvot melodramatisku stāstu.

„Džeina Eira ilgus gadus ir viens no lasītākajiem darbiem, kas iekļauts britu literatūras TOP  10. Un tas pilnībā ir radīts sievietēm.

Tieši sievietes ir mūsu pamatauditorija, un mēs nolēmām viņas iepriecināt un izveidot šādu izrādi,”

stāsta  Maskavas operetes teātra direktors Vladimirs Tartakovskis.

Latvijas publikai piemirstais žanrs – operete – mūsdienās jau sen ir pārgājis mūzikla robežas. Tā ir augstas profesionalitātes pārbaude aktieriem. Arī Džeinas Eiras atveidotājai – jaunajai aktrisei Darjai Janvarinai.

„Ziniet, te ļoti daudziem objektiem jābūt uzmanības centrā. Jāredz balets, koris, dekorācijas, jāseko līdzi mūzikai, diriģentam, partnera ārijai, atceroties savu tekstu, kustības, dziesmas. Visu to organiski savienot un piepildīt ar sevi, iespējams, ir pats grūtākais,” uzsver Janvarina.

Tomēr ar aktieru profesionalitāti vien ir par maz augstvērtīgam mūziklam, piebilst Maskavas operetes direktors. Mūsdienu skatītājs pieprasa šovus ar specefektu variācijām. Tādēļ šie iestudējumi ir dārgi.

Taču „Džeina Eira” nav dārga izrāde, uzsver Tartakovskis: „Ne pārāk dārga izrāde ir, piemēram, kādi  trīssimt tūkstoši dolāru. Bet tas pie nosacījuma, ka mums jau ir savas gaismas, diožu ekrāni, projekciju tehnika. Te ir runa tikai par kostīmu izgatavošanu un citiem izdevumiem. Kaut arī tehnikas klāstu nākas regulāri papildināt. Bet, piemēram, uztaisījām “Annu Kareņinu”, un tās dekorācijas un kostīmi mums izmaksāja divus ar pusi miljonus dolāru. Bez tā nevar būt efektīva un dārga iestudējuma.”

Tieši tādēļ līdz Latvijai ir nokļuvis tehniski ne tas sarežģītākais iestudējums, kaut arī tajā netrūkst efektu. Pirms gada Maskavas operete Dailes teātrī viesojās ar mūziklu ''Monte Kristo'', un teātra direktors cer, ka arī nākamgad viesizrāžu sērija Latvijā varētu turpināties, piemēram, ar kādu klasiskās operetes iestudējumu. Vienīgais nosacījums - ja uzradīsies sponsori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti