Dailes teātrī top igauņu nacionālais dārgums – Oskara Lutsa «Pavasaris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātrī top igauņu nacionālais dārgums – iestudējums "Pavasaris" pēc Oskara Lutsa slavenā romāna motīviem. To veido viens no igauņu zināmākajiem režisoriem Prīts Pedajass. "Pavasaris" ir liriski humoristisks darbs, kam autors iedvesmu smēlis savās skolas gadu atmiņās. Darbība norit pagājušā gadsimta sākumā mazā lauku skolā Palamuses ciemā. Igauņu režisors izrādi veido kā tīru, klasisku iestudējumu visai ģimenei, un tā pirmizrāde Dailes teātrī būs trešdien, 12. janvārī.

Dailes teātrī top igauņu nacionālais dārgums – Oskara Lutsa «Pavasaris»
00:00 / 05:48
Lejuplādēt

Izrāde pārceļ laikā uz 20. gadsimta sākuma Igauniju, tāpēc mūzikas konsultants Juris Vaivods tai piemeklējis laikam atbilstošas dziesmiņas. Tās izpilda izrādes galvenie varoņi – Palamuses draudzes skolas audzēkņi.

Piedzīvojumus Palamuses skolā igauņu rakstnieks Oskars Lutss arī aprakstījis savā romānā "Pavasaris". Romānu igauņi ļoti iemīlējuši, un tas kļuvis par viņu nacionālo dārgumu.

Pēc tā motīviem uzņemta filma, ko Igaunijā joprojām bieži izrāda, sakomponēta simfoniskā svīta, tas daudzkārt iestudēts Igaunijas teātros un to joprojām zina ikviens igaunis.

Izrādes "Pavasaris" mēģinājums
Izrādes "Pavasaris" mēģinājums

Šai saistībā likumsakarīgi, ka arī iestudējumu Latvijā veido viens no zināmākajiem igauņu režisoriem Prīts Pedajass. Viņš stāsta, ka nesen patestējis savu mazdēlu un pārliecinājies, ka arī viņš, kā katrs kārtīgs igaunis, zina Lutsa "Pavasari", tas iekļauts arī skolas mācību programmā.

Režisors gan arī godīgi atzīst, ka viņam grūti pateikt, kāpēc igauņiem tieši šis darbs ir tik svarīgs, bet, visticamāk, – tas sevī ietver kādu ļoti būtisku nācijas kodu.

Lutsa darbu pazīst arī ārpus Igaunijas, tas tulkots vairāk nekā 10 valodās, arī latviešu, savulaik ļoti populārs bija tā iestudējums mūsu Jaunatnes teātrī.

Izrādes "Pavasaris" mēģinājums
Izrādes "Pavasaris" mēģinājums

"Tas ir naivs, sirsnīgs, tīrs darbs, un tāds tas arī ir jāveido," tā igauņu klasikas darbu, kas top arī kā klasisks iestudējums, raksturo Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis. Viņš izrādē atveido nevaldāmo klases delveri Totsu, kurš aizrāvies ar grāmatām par indiāņiem.

Lauris Dzelzītis atzīst, ka pirms pirmizrādes grūti saprast, kā šo izrādi uztvers mūsdienu bērni, kuru dzīve tomēr tik ļoti atšķiras no izrādē redzamā: "Tēmas tagad jau ir stipri mainījušās. Mūsdienu bērni ir pārsātināti ar visādām spēlēm internetā, gadžetiem, viņiem ir ļoti daudz informācijas. Man liekas, šodienas bērni daudz vairāk zina nekā es bērnībā. Es savu bērnību arī atceros ar visiem tiem indiāņu stāstiem, par ko šajā lugā interesējas mans varonis Totss. Viņš lasa grāmatas, aizraujas ar visu ļoti kreatīvi. Tagad tas viss ir stipri savādāk. Kreativitātei bieži vien nav vietas, jo, tikko bērnam paliek garlaicīgi, uzreiz ir telefons rokās, tā sapņošana, tas naivums tagad ir pavisam citādāks, es domāju.

Un es nezinu – varbūt caur šo lugu varēs kaut kā to sirds tīrību parādīt."

Izrādes "Pavasaris" mēģinājums
Izrādes "Pavasaris" mēģinājums

Izrādes galvenais varonis ir Arno – romantisks un sapņains zēns, kurš jau tolaik domā par dzīves lielajiem jautājumiem un piedzīvo arī pirmo mīlestību. Arno lomu spēlē Lauris Subatnieks, kurš par savu varoni saka: "Viņš ir tāds kārtīgs bālais zēns. Tāds, kurš uzdod tādus jautājumus kā, piemēram, kāpēc visiem cilvēkiem ir jāmirst? Savukārt viņa simpātija Tēle ir pilnīgs zemes cilvēks, kurai atšķirībā no Arno nav saprotams, kā cilvēks var vienkārši vērot mākoņus. Tas darbs ir arī pilns ar humoru. Juris Vaivods ir atradis simtgadīgas dziesmiņas ar jaukiem, naiviem tekstiem, kas izrādi lieliski papildina."

Arno pirmo mīlestību Tēli, kas viņam ir pilnīgs pretstats, atveido Kristīne Nevarauska, kura Tēli raksturo kā nebēdnīgu un nešpetnu teicamnieci. Aktrise stāsta, ka tas, ka izrādi veido tieši igauņu režisors, atspoguļojas arī visā izrādes plūdumā un intonācijā: "Mani kā latvieti šarmē tas igauņa lēnums un miers. Iespējams, ka tas tiek pārnests arī materiālā, es pati gan no malas to neredzu, bet ir tāda sajūta, ka viss ir lēni, harmoniski un mierīgi.

Man patīk tā tīrība, tas naivisms, kas ir materiālā jau ielikts.

Plus mēs vēl spēlējam bērnus. Jā, arī man savā vecumā patīk atcerēties to skaisto laiku, kad uzsākās skola, kad bija tie pirmie soļi no bērna jau pieaugušo dzīvē. Es ceru, ka būs interesanti skatīties, kā bija tajā laikā, kad nebija ne interneta, ne televīzijas, ne telefonu, kādas bija attiecības. Un tajā pašā laikā tur ir ļoti saprotamas lietas arī mūsdienu bērniem. Tā pati pirmā mīlestība, tās nebēdnības, draudzība, greizsirdība. Tur jau nekā tāda nezināma un nesaprotama nav – tur ir visa emociju gamma."

Iestudējuma "Pavasaris" pirmizrāde Dailes teātrī skatāma trešdien, 12. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti