Dailes teātrī tiek atsākti mēģinājumi, vasarā cer spēlēt izrādes ārtelpās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 12. maija Dailes teātrī atsākas mēģinājumu process, sarunā Latvijas Radio pastāstīja teātra direktors Juris Žagars.

Dailes teātra direktors Juris Žagars par mēģinājumu atsākšanu teātrī
00:00 / 07:20
Lejuplādēt

Juris Žagars sacīja, ka Dailes teātris jau iepriekš sagatavojies brīdim, kad varēs atsākt darbu. 12. maijā sāksies mēģinājumu process vienam iestudējumam, bet pēc nedēļas – vēl diviem.

“Mēs varam ievērot visus tā saucamā sanitārā protokola nosacījumus. Dailes teātrim ir ļoti plašas telpas, un tas šajā gadījumā ir mūsu ieguvums,” skaidroja Žagars.

Viņš arī atklāja, ka teātrī cer – jūlijā pulcēšanās ierobežojumi varētu tikt atviegloti vēl vairāk un, ja ārtelpās pulcēties atļautu vismaz 50 cilvēkiem, tad teātris varētu spēlēt izrādes teātra iekšpagalmā. Žagars uzsvēra – teātra mērķis ir pēc iespējas ātrāk atsākt klātienes izrādes.

“Teātris nevar eksistēt digitālā formā, protams, ir atsevišķi ļoti veiksmīgi eksperimenti, bet normāli tas nevar būt.

Turklāt aktierim ir nepieciešams reāls kontakts ar publiku, aktierim ir nepieciešami treniņi, aktierim ir nepieciešama sacensība, tāpat kā sportistiem. Un sacensības ir reāls darbs publikas priekšā. Lai mēs uzturētu teātri formā un būtu gatavi “exit” brīdim no Covid, mums ir jāsāk strādāt,” norādīja Žagars.

Izrādēm, ko var spēlēt brīvā dabā, ir savi ierobežojumi, stāstīja Žagars: “Mēs nevaram spēlēt nopietnas izrādes, scenogrāfiski sarežģītas izrādes, bet ir daļa izrāžu, ko mēs tomēr varēsim spēlēt.”

Žagars paredz, ka teātra pagalmā varētu nodrošināt drošu pulcēšanos 50 līdz 100 cilvēkiem. Gatavojoties brīdim, kad pulcēšanās ierobežojumus atvieglos, šobrīd pagalms tiek pārklāts ar jumtu.

Pie šī brīža ierobežojumiem, kad atļauts pulcēties 25 cilvēkiem, rīkot izrādes būtu izšķērdīgi, uzsvēra Žagars.

Dailes teātrī arī plāno, kā būtu iespējams izrādes spēlēt Lielajā zālē, kurā ir 1000 sēdvietu. Žagars stāstīja:

“Iespējams, ka mēs, ja atļaus, tad mēs varēsim šajā zālē sapulcināt 50 līdz 100 cilvēkus - ar atsevišķām ieejām, ar atsevišķām nodalītām zonām.

Iespējams, arī stikla starpsieniņām starp skatītājiem un izlaistām skatītāju rindām Un, iespējams, spēlēt arī uz Lielās skatuves Mazās zāles izrādes nelielam skatītāju skaitam. Jo zāles izmaksas jau no tā nemainās."

Drošības pasākumi prasa papildu izmaksas, un apmeklētāju skaits, kuri varētu potenciāli apmeklēt, arī ir ierobežots. Kā tas ietekmēs biļešu cenas?

Žagars norādīja: “Bumba patlaban atrodas skatītāju laukuma pusē.”

“Būs ļoti interesanti vērot publikas paradumus, vai publika uzreiz ar lielu jaudu un prieku atgriezīsies zālē. Vai viņi gribēs sēdēt kopā ar citiem 50 vai 100 cilvēkiem vai ne, nu tas ir tas lielais jautājums. Es domāju, ir zināma robeža, līdz kādai biļešu cenas var celt. It sevišķi šajos apstākļos tas nebūtu racionāli. Mums ir jārēķina izmaksas un ieņēmumi, bet, ja tā ir vasara un zāle tāpat tiek vai nu dzesēta, vai apkurināta, nebūtu lielas pievienotās summas, kas būtu jāpievieno pie tiem teātra izdevumiem, kas ir jau patlaban. Aktieriem tāpat tiek maksātas algas, personālam tāpat tiek maksātas algas, protams, dīkstāves algas, bet vienalga tiek maksātas. Līdz ar to es neredzu, ka tur būtu milzu papildu izdevumi, bet, protams, tas ir jārēķina, ” skaidroja Žagars.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās, vienlaikus nosakot, ka dalībnieku skaits tajos nedrīkst būt lielāks par 25 personām. Ilgums iekštelpās organizētos pasākumos nedrīkst pārsniegt trīs stundas un starp pasākuma dalībniekiem nodrošināma divu metru distancē, kā arī dezinfekcijas līdzekļu pieejamība pasākuma norises vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti