Dailes teātrī tapusi Viestura Kairiša daudzsēriju tiešsaistes izrāde «Jūsmotāji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dailes teātrī radīta īpaši virtuālajai videi paredzēta daudzsēriju tiešsaistes izrāde. Roberta Mūzila darba “Jūsmotāji” daudzsēriju tiešsaistes izrādes pirmās divas sērijas skatītāju vērtējumam tiks nodotas piektdien, 17. aprīlī, medijus informē teātra pārstāvji.

Izcilā austriešu literāta luga “Jūsmotāji” nekad nav tikusi iestudēta un nav bijusi pieejama latviešu teātra skatītājam. “Dekadentisks “Čehovs” psihoanalīzes metafiziskajā mērcē” – nav viegli definēt žanru vai radīt asociāciju šim dramatiskās mākslas šedevram. Varbūt tāpēc ceļš uz Latvijas teātru skatuvi tam ir bijis tik garš un grūts, uzsver teātrī.

"Jūsmotāji" vēsta par pieciem skaistiem, inteliģentiem un veiksmīgiem trīsdesmitgadniekiem, kuri, bēgot no apokalipses, nodevušies pašizolācijai Tomasa un Marijas lauku mājā. Ņemot vērā, ka ārkārtas stāvoklis ieildzis, ierobežotā telpa apvienojumā ar gauso laiku liek Tomasam apšaubīt savas skaistās sievas Marijas skaistumu, Marijai savas laulības jēgu, bet Marijas māsai Regīnei, kura jau tā nespēj izvēlēties starp diviem vīriešiem, uzbango jūtas pret savu pirmo vīru nelaiķi.

Stāsts sākas dienā, kad Regīnas tagadējais vīrs Jozefs, uzzinājis par sievas nodošanos pašizolācijai mazāk apokalipses, bet vairāk jauna mīļākā dēļ, ierodas konfrontēt nodevējus. Lai apsūdzības nešķistu izzīstas no pirksta, piesaistīts privātdetektīvs, bet visam pa vidu maisās Mertensa jaunkundze, kura izmisīgi cenšas vest savus draugus uz morāli pareizākā ceļa.

Tiešsaistes izrādes režisors un idejas autors Viesturs Kairišs saka: “Iespējams, tagad daudzi domā: “Ko iesākt? Kādas aktivitātes raisīt? Tik grūti ir nosēdēt mājās!” Mēs nepiedāvājam “pseido risinājumus”. Apzināmies, cik svarīgi šobrīd ir palikt mājās, taču nevis dīki vārtīties uz dīvāna, bet darīt to, kas ikdienas dinamiskās rutīnas dēļ nav bijis iespējams un ko vienmēr esam atlikuši uz “vēlāku laiku”. Negaidīti laiks ir apstājies, mēs pēkšņi varam lasīt lielos, biezos romānus, pievērsties “augstajai literatūrai”.

Tieši to nu piedāvājam – pievērsties īstai, komplicētai un sarežģītai lugai, kuras piedzīvošana tiešsaistē būtu kā liela romāna izlasīšana.”

Tiešsaistes izrādē piedalās Dailes teātra aktieri Dainis Grūbe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Ģirts Ķesteris, Mārtiņš Upenieks, Kaspars Dumburs un Vita Vārpiņa. Režisors – Viesturs Karišs. Lugas iestudēšanas process norisinās interneta platformā “Skype”, rezultātu filmējot. Lugu no vācu valodas tulkojusi Silvija Brice. Noformējumam izmantoti mākslinieces Ievas Jurjānes dokumentāli situāciju zīmējumi no ekspozīcijas “Es viņus redzu”.

Daudzsēriju tiešsaistes izrādes pirmās divas sērijas interneta vidē – Dailes teātra mājaslapā un “Youtube” kanālā – būs skatāmas no 17. aprīļa pēcpusdienas. Informācijai par nākamajām sērijām, ko šobrīd plānots publiskot piektdienās, skatītāji aicināti sekot Dailes teātra sociālo tīklu kontos.

Līdz ar “Jūsmotāju” pirmajām sērijām noslēgsies Dailes teātra projekts #Starpbrīdis, kas kopš 20. marta deva iespēju skatīties 10 senāku Dailes teātra izrāžu ierakstus.

Šo izrāžu sezonu Dailes teātris beigs ar pēdējo digitālo “Jūsmotāju” sēriju, 2019./2020. gada sezonu ar skatītājiem zālē neatsākot.

Tomēr darbs teātrī turpināsies un, ja ārkārtas stāvoklis tiks atcelts 12. maijā, radošais personāls atsāks mēģinājumus pārtrauktajiem projektiem.

Sezonu skatītājiem plānots atklāt augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti