Rīta Panorāma

Latvijas zinātnieki strādā pie mākslīgās saules izveides

Rīta Panorāma

Komandantstundas kontrole nedēļas nogalē. Telefonsaruna ar Normundu Krapsi

Komēdija ar matemātisku precizitāti – "Totāla izgāšanās" Dailes teātrī

Dailes teātrī tapusi komēdija «Totāla izgāšanās» Intara Rešetina režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trīs britu dramaturgi – Henrijs Luiss, Džonatans Sērs un Henrijs Šīlds – 2015. gadā uzrakstīja lugu “Totāla izgāšanās”, kas saņēma  prestižo Lorensa Olivjē  balvu kā gada labākā komēdija. Līdz šim tā uzvesta vairāk nekā 30 pasaules valstīs, un tagad režisora Intara Rešetina vadībā arī Dailes teātrī uz Lielās zāles skatuves. 

Iestudējuma komanda pirmizrādi tikai savā – izrādes kolektīvā – jau nosvinējusi 22. janvārī.  Tagad skatītājiem jāgaida iespēja atkal ar aktieriem tikties teātra zālē.

Jau ģenerālmēģinājums Dailes teātra Lielajā zālē ir priecīgs. Skan smiekli, un režisors Intars Rešetins aktieriem lūdz ar matemātisku precizitāti nospēlēt mizanscēnas. Trīs britu dramaturgi komēdiju “Totāla izgāšanās” izskaitļojuši līdz sīkākajai niansei.

“Pleca sajūtu starp solistiem atrast ir diezgan grūti, bet, tā kā es regulāri viņiem atgādināju, ka bez ansambļa mēs neko nevarēsim izdarīt, tad vakar, piemēram, bija tā sajūta, ka ansamblītis sāk veidoties,” atzina režisors.

Iestudējums ir izrāde izrādē. Uz skatuves notiek politehniskā drāmas pulciņa iestudējuma “Slepkavība Haveršamas muižā” pirmizrāde, kuras laikā greizi noiet pilnībā viss. Ir pilnīga forsmažora situācija. Viņiem ir savs režisors Kriss, kura lomā Lauris Subatnieks.

Intars Rešetins komēdijās ir spēlējis ļoti daudz: "Ir tā mānīgā sajūta, ka kaut ko zinu, bet – ne vella. Tā kalnā kāpšana sākas no jauna.”

Aktieriem izrāde jānospēlē līdz galam arī tad, ja mērķa vārdā nāksies iet pār līķiem. Dzīvās epizodes ir tik pazīstamas arī pašiem Dailes teātra aktieriem. Komēdijas žanrs no aktieriem prasa īpašu treniņu un rūpīgus mēģinājumus. Katrs milimetrs darbībās un precīzas replikas ir būtiskas. Jāspēj asprātīgi darboties arī tad, ja zālē nav skatītāju.

Režisors pajokoja: “Šeit viss brūk un gāžas. Aktieri arī baidījās, – kā tur būs: logs krīt virsū, grīda grūst, viss gāžas… Es viņiem saku – Dailes teātrī štats ir liels, tagad ir tik daudz jaunu aktieru – ko jūs baidāties.”

Izrādes scenogrāfiju veidojis Kristaps Skulte, kostīmus – Jana Čivžele, horeogrāfe ir Liene Grava un gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti