Dailes teātrī Sofokla traģēdijas «Antigone» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dailes teātra Kamerzālē šovakar Sofokla traģēdijas “Antigone” pirmizrāde. Sengrieķu traģēdiju režisors Mihails Gruzdovs iestudējis kā rituālu vienā daļā. Rituāla nozīmi mūsdienu dzīvē režisors uzskata par ļoti būtisku.

Sengrieķu mīta darbība risinās 2033.gadā pēc kārtējiem lokālajiem kariem. Režisors atgādina, ka ir būtiski atcerēties piemirstos antīkās pasaules vēstījumus.

"Antīko traģēdiju var tikai tādā veidā iestudēt. Rituāla princips kā tāds ir ļoti būtisks, jo mūsu dzīvē šodien tas ir zudis," skaidro Gruzdovs.

Iestudējums veidots kā emocionāls eksperiments ne tikai skatītājiem, bet arī aktieriem – viņi sengrieķu tekstus runā dziedošā intonācijā. Arī mūzika ir būtisks izrādes lielums. Tās autors ir Aleksejs Peguševs.

Izrādei ir saistoša scenogrāfiju – 1933.gadā Alpu kalnos iebūvētais Hitlera bunkurs. Scenogrāfiju un kostīmus veidojis Leonards Laganovskis.

Jauniestudējumā titullomu spēlē Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ismēnes loma uzticēta Ievai Segliņai, Kreontu atveidos Juris Žagars, Vita Vārpiņa iejutīsies Eiridīkes lomā. Citās lomās skatītāji redzēs Artūru Dīci (Haimons), Jāni Paukštello (Teiresijs) un Valdi Liepiņu (Sargs).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti