Kultūras ziņas

Margaritai Vilcānei – 75

Kultūras ziņas

Liepājā, Rēzeknē un Cēsīs skanēs fanks

Koncerts, kura nebija

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos Vertinskim veltīts «Koncerts, kura nebija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dailes teātra Mazajā zālē 16. decembra vakarā notiks iestudējuma „Koncerts, kura nebija” pirmizrāde. Jau vēstīts, ka iestudējums veltīts izcilajam krievu sudraba laikmeta dzejniekam, aktierim un dziedātājam Aleksandram Vertinskim.

Aleksandrs Vertinskis ir viens no izcilākajiem krievu sudraba laikmeta dzejniekiem, aktieriem un dziedātājiem. Viņa smeldzīgā dzeja un mūzika iedvesmojusi daudzus māksliniekus. Sevi viņš vienmēr sauca par "tautas dziedātāju" un mēdza teikt, ka vienmēr ir ar tiem, kuriem arī sāp dvēsele. 25 gadus viņš pavadīja emigrācijā bez iespējas atgriezties mājās. Visu šo laiku viņš gaidīja iespēju nospēlēt savu galveno koncertu - koncertu savā dzimtenē, vēsta izrādes pieteikums.

Iestudējuma režisors Dmitrijs Petrenko stāsta, ka vienojušies ar Artūru Skrastiņu izrādes gaitā attālināties no konkrētās Vertinska biogrāfijas, jo iestudējums nav domāts biogrāfisks.

"Stāsts ir par to, ka viņa [Vertinska] vietā var būt jebkurš," norāda Petrenko. "Tas nav dokumentāls biogrāfisks stāsts."

"Viņš ir pilnīgi neatšifrējams, pilnīgi sarežģīts, traģisks cilvēks, par kuru liekas, ka vienā brīdī viņš ir jauks klauns, bet nākamajā mirklī viņš pēkšņi parāda savu dvēseli un atkal ir ciet," saka Dmitrijs Petrenko.

Izrādi veidoja Artūrs Skrastiņš kopā ar pianistu, aranžētāju Kārli Lāci, režisoru Dmitriju Petrenko un dramaturģi Justīni Kļavu.

"Runājot par Vertinska tekstiem, tie ir ārkārtīgi skaisti, un katra dziesma ir vesels stāsts. Man bija liels šoks, kad es lasīju, jo nebiju iedziļinājies, tāda sajūta, ka tas ir šodien rasktīts. Teksti ir ļoti nežēlīgi, ciniski, tieši un skaudri. Dzeja nav naftalīna, tas nav nekāds "oldskūls"," vērtē Artūrs Skrastiņš.

"Skanēs dziesmas krievu valodā, romances. Un viņa stāsts par to, kā viņš pavadīja 25 dzīves gadus emigrācijā, cerot sniegt savu galveno koncertu – dzimtenē. Nosaukums „Koncerts, kura nebija. Aleksandra Vertinska dzīve romancēs”. Taču es to saucu nevis par koncertu, bet izrādi, mēs visu izdomājam tā, lai iznāktu ļoti konkrēts stāsts ar savu dramaturģiju," izrādes tapšanas laikā septembrī intervijā lsm.ru stāstīja režisors Petrenko.

Nākamās izrādes plānotas 17., 29. un 30.decembrī, 13.janvārī, 7. un 17.februārī, kā arī 4. un 17.martā.

Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" interviju ar dramaturģi Justīni Kļavu un režisoru Dmitriju Petrenko klausieties šeit!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti