Panorāma

Turpinās pazudušā Klāva Bedrīša meklēšana

Panorāma

Muzeju nakts - sarkanā dzintara zīmē!

Dailes teātrī - Šekspīra "Ričards III"

Dailes teātrī pirmizrāde Šekspīra traģēdijai «Ričards III»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viljama Šekspīra Ričards III ir sātans cilvēka izskatā, negantākais varmāka zemes virsū, kura asiņainais ceļš uz troni vijas caur noziegumiem, meliem, viltu, arvien jaunām ļaunprātībām un slepkavībām - tā, sagaidot ģeniālā rakstnieka 450.gadadienu, Dailes teātris piesaka iestudējumu "Ričards III", kas pirmizrādi piedzīvo 16.maijā.

Ar "Ričardu III" Dailes teātrī debitē viens no jaunās paaudzes spilgtākajiem latviešu režisoriem Viesturs Meikšāns, kurš pretstatā ierastajam Ričarda III kā tirāna atveidojumam izvēlējies galveno varoni ietērpt mūsdienu politiķa - demokrāta tēlā un rosināt diskusiju par demokrātijas blaknēm.

Veidojot Ričarda tēlu, meklējām viņā cilvēciskos elementus. Un arī iemeslus, kāpēc viņš ir tāds - kāpēc tirāns kļūst par tirānu. Kaut kur saknē ir vienkārša, sentimentāla īpašība vai lieta, kas ir iemesls tam, ka cilvēks kļūst par varas kāru un varas alkām piepildītu cilvēku," stāsta režisors Viesturs Meikšāns.

Viesturs Meikšāns ar "Ričarda III" starpniecību runā par šodienu - par demokrātiju un liekulību.

Vērojot ģeopolitiskos notikumus, man rodas aizdomas, ka demokrātija kļūst arvien neefektīvāka un ka tā kļūst arvien liekulīgāka," uzsver Meikšāns.

Izrādes darbība norit pie kādas ēkas fasādes un kabinetā - gluži kā šodien.

Ričards sākumā būvēja savu fasādi, savu tēlu, kā tas notiek šodien. Mums tagad ir pretī politiskās reklāmas, pilsētvidē politiskās reklāmas - tā ir uzbūvētā fasāde. Tie nav cilvēki ar darbiem, kas reklamējas, bet tās ir publisko attiecību aģentūras un reklāmas aģentūras, kas mums sabūvē priekšstatus," saka scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Iestudējumā Ričarda III loma uzticēta aktierim Artūram Skrastiņam. Viņa varonis upurē visus savus līdzgaitniekus, un viņa moto ir - visu par neko. Būtiska loma izrādē atvēlēta arī sieviešu tēliem, kurus atveido Olga Dreģe, Indra Briķe, Vita Vārpiņa un Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Visiem četriem sieviešu tēliem ir konkrēta funkcija - viņas Šekspīrs ir ielicis kā patiesības vai morāles sludinātājas. Vīri ārdās un skalda, nāk sievas un šausminās vai pasaka savu morālo vērtējumu par doto situāciju. Tas ir ļoti brīnišķīgs dramaturģisks paņēmiens, ko Sers Viljams ir izmantojis," norāda režisors Viesturs Meikšāns.

Kā vēstījām, no 16. līdz 20.maijam Latvijā norisināsies Šekspīra festivāls. Tā laikā notiks Šekspīra traģēdijas "Ričards III" pirmizrāde 16.maijā Dailes teātrī, 17.maijā Kalnciema kvartālā notiks Šekspīra laika tirgus, 19.maijā "Shakespeare’s Globe" teātra (Londona) pasaules turnejā "Globe to Globe" Dailes teātrī notiks traģēdijas "Hamlets" viesizrāde, bet 20.maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference "Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais". Savukārt Šekspīra lugas "Divi džentlmeņi no Veronas" (režisors Igors Koņajevs) versiju 31.maijā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī izrādīs Latvijas Kultūras akadēmijas ceturtā kursa topošie aktieri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti