Kultūras ziņas

Dz.Soduma balvu saņem rakstnieki I.Ābele un A.Zeibots

Kultūras ziņas

Pieredzi stikla kubā izdzīvos performancē

Pikaso sieviešu mīla un posts

Dailes teātrī pirmizrāde «Pikaso sievietēm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

14.maijā Dailes teātra Kamerzālē pirmizrāde Braiena Makaveras lugai "Pikaso sievietes" Lauras Grozas-Ķiberes režijā.

Slavenais mākslinieks Pablo Pikaso sievietes mīlēja, iedvesmojās no tām, nīda un pazemoja. Dažas no viņām mākslinieka dzīvē bija īpašas - tās viņš iemūžināja savos darbos. Sievietes neprātīgi iemīlējās šarmantajā, slavenajā, bagātajā un pavedinošajā Pikaso. Viņas visas atdeva māksliniekam savu dzīvi līdz beigām. Dažas viņam dzemdēja bērnus. Pēc šķiršanās viņām visām bija garīga rakstura problēmas.

Režisore Laura Groza-Ķibere Dailes teātra Kamerzālē dod iespēju ieklausīties četros Pikaso sieviešu dzīvesstāstos par kaislībām, naidu un atkarību, kāda rodas, dzīvojot ar ģēniju.

"Mēs neanalizējam, cik kontekstā iet Pikaso māksla, ko šis ģēnijs ir radījis, mēs analizējam sievietes. Tas ir kā mūsdienās - blakus radošam, spēcīgam cilvēkam sieviete ir nepieciešama vispirms, lai šis process notiktu," stāsta aktrise Lilita Ozoliņa, kura izrādē atveido Olgu.

Manuprāt, viņš prata dot to, ko sieviete no vīrieša gaida. Sākuma periodā. Katrai likās, ka tas ilgs mūžību, bet tad, kad viņš sasniedza ko vēlējās, vajadzēja jaunu iedvesmu," norāda Akvelīna Līvmane, izrādē Dora.

Izrādē emocionālie, kaislības plosošie Braiena Makaveras lugas teksti aizskars ne vienu vien dzīves sāpinātu sievieti, jo pieviltas dāmas aizvainojumus mēdz iekonservēt.

Es kā sieviete nepārstāvu pozīciju, ka visi vīrieši ir nelieši un vainojami mūsu problēmās. Tas ir dialogs, bet nenoliedzami šī vainošana iezogas. Tajā pašā laikā ir gandarījums par brīnišķīgi piedzīvotiem mirkļiem. Un tad ir jautājums, ko es arī nezinu un neatbildu izrādē - kas ir labāk?" norāda režisore Laura Groza-Ķibere.

Jauniestudējumā "Pikaso sievietes" piedalās četras Dailes teātra aktrises - Lilita Ozoliņa (Olga), Akvelīna Līvmane (Dora), Ieva Segliņa (Fransuāza) un Sarmīte Rubule (Žaklīna). Izrādes māksliniece ir Ilze Vītoliņa, muzikālā noformējuma autors - Kārlis Auzāns, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Kudiņš. Lugu no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti