Kultūras ziņas

Bērnu idejas pārvēršas lugās

Kultūras ziņas

Valkā svin Jāņa Cimzes 200. jubileju

Dailes teātrī melu drāmas pirmizrāde

Dailes teātrī melu drāmas pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trešdien, 8.janvārī, Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Dž. Dž. Džilindžera izrāde, ko teātris dēvē par „melu drāmu". Izrādes pamatā ir Mozambikas rakstnieka Mias Kouto romāns "Dieva indes un velna zāles". Tas ir stāsts par pāri, kuri saindējuši savu dzīvi ar maziem un lieliem meliem, neizrunātiem pārpratumiem un konfliktiem.

Lamāšanās šajā ģimenē ir tas pats, kas citiem atzīšanās mīlestībā. Mazās zāles izrādē darbojas tikai trīs aktieri. Pēc katra mēģinājuma viņi esot jutušies emocionāli iztukšojušies.

Viņi jau gadiem neguļ vienā gultā. Sieva sava vīra vārdu šķiet aizmirsusi, un lielākoties viņu dēvē vienkārši par „šito". Savukārt vīrs savu dzīves biedri par „kazu" un citos jaukos vārdos. Katra kopā pavadītā diena viņiem ir kā Pastarā tiesa. Par gados vecā pāra sarežģīto attiecību katalizatoru kļūst ārsts, ko tēlo Ģirts Ķesteris. Dakteris abu izmisušo meitu nolūkojis sev par sievu.

Indra Briķe un Juris Bartkevičs izrādes laikā dzīvo no naida līdz atdzisušas mīlestības uzliesmojumiem, vīrs noguris no sapņošanas, un abu  rūgtumu aizvien vairo ģimenes noslēpumu nasta. Pēc tēlos pārdzīvotā aktieri ir bez spēka.

„Dzīvošana savā pasaulē slēgtā lokā un netikšana vienam pie otra klāt - tā jau ir tāda gadsimta lieta gan ģimenēs, gan vispār saskarē cilvēkam vienam ar otru," stāsta Bartolomeja lomas tēlotājs Juris Bartkevičs

Man liekas, ka mēs jau visi trīs te alkstam pēc mīlestības. Tas darbs ir par mīlestības alkām, par cerībām mīlēt," atzīst Indra Briķe, kura izrādē iejūtas Mundas lomā.

Aktieri pārliecināti, skatoties vizuāli atturīgo, bet emocionāli vētraino un jutīgo izrādi, ikviens var saskatīt paša vai paziņu lokā piedzīvotas dzīves situācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti