Dailes teātrī joku luga «Preilenīte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Dailes teātra 8.studija atkal sanākusi kopā. Šoreiz, lai režisora Kārļa Auškāpa pavadībā priecētu skatītājus joku lugā „Preilenīte”.

 

Kārlis Auškāps bija kādreizējā aktieru kursa vadītājs. Desmit gadus kopš absolvējuši, tandēms kopā iestudējuši tādus meistardarbus kā Tenesija Viljamsa "Orfejs nokāpj pazemē" un Antona Čehova "Mežainis".

Iestudējumam „Preilenīte” ir jau 110 gadi, bet komēdija tapusi 19. gadsimta 90. gados. Stāsts ir sens un jocīgs un tādā manierē arī pasniegts. Izrādei ir arī savs kustību konsultants.

Bet, lai arī ar laikmeta atšķirībām, būtībā jau lugā attēloti tie tikumi un netikumi, un cilvēku vājības, kas latviešiem ir mūžīgas un daļa no kultūras. Centrā – precības un mūžīgi grūtā ideālas līgaviņas un „īstā” precinieka izvēle.

Kārlis Auškāps: „Šī aktieru komanda ir gājusi cauri ļoti grūtiem posmiem savā dzīvē, arī kopējos darbos, un viņiem ir rūdījums. Tur ir rētas un ievainojumi katram, veiksmes un neveiksmes. Tas ir brīnums, ka viņi joprojām tik daudz ir kopā pēc tik daudziem gadiem un ir tik darbspējīgi aktieri. ”

Joku luga prasa ļoti daudz spēka, enerģijas, izdomas un treniņu no aktieriem, māku pārslēgties, ritma izjūtu, artistiskumu, teic režisors. Daudz tāda, ko mūsdienu lugās pat nevar iedomāties.

Juris Vaivods, muzikālā noformējuma autors: „Es domāju, ka cilvēkiem tas būs pietiekami amizanti skatīties - gan dejojošos numurus, gan dziedošos.”

Aktrise Aija Dzērve: „Tas, kas notiek izrādē, varbūt ir kaut kas līdzīgs kā no Skroderdienām. Ir pāri, kas dabonas, kas nedabonas. Tas ir skaists iestudējums, ar ko sākt vasaru.”

„Preilenītes” pirmizrādi varēs vērot 4.jūnijā Dailes teātra Mazajā zālē.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti