Dailes teātrī atklās jauno Stikla zāli un svinēs divas pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātrī oktobris sāksies ar divām pirmizrādēm, kā arī jauna spēles laukuma –  Stikla zāles – atklāšanu, informēja teātra pārstāvji.

1. oktobra vakarā teātra Stikla zālē pirmizrādi piedzīvos divi jauniestudējumi. Pirmajā daļā būs skatāms jaunā režisora Henrija Arāja iestudētais Patrika Zīskinda “Kontrabass” ar Aldi Siliņu galvenajā lomā, savukārt otrajā – režisores Lauras Upenieces veidotā muzikālā izrāde, Džoannas Murejas Smitas “Dziesmas tukšai vietai” ar dziedošo aktrisi Ēriku Egliju-Grāveli galvenajā lomā. 

Patrika Patrika Zīskinda “Kontrabass” ir četrdesmitgadīga vīrieša atklāts monologs. “Pusmūža krīze, vērtību izvērtējums, refleksijas par savu privāto dzīvi un, viņaprāt, dīvaino likteni – būt tikai kontrabasistam orķestrī jeb vienmēr – otrajā plānā. Tas ir stāsts par vientuļa vīrieša cerībām un realitāti,  par katra tik dabisko vēlmi tikt pamanītam, atzītam un iemīlētam,” teikts izrādes pieteikumā.

Savukārt izrādes Džoannas Murejas Smitas “Dziesmas tukšai vietai” pieteikta kā “aizkustinoši un dažbrīd humora pilni sieviešu monologi, ko izpilda aktrise Ērika Eglija- Grāvele. Dažādas sievietes dažādos laikos satiek kādu no 20. gadsimta leģendārajām dziedošajām dīvām, piemēram, Edīti Piafu vai Billiju Holideju. Savukārt katrai no satiktajām dīvām ir kāda vispopulārākā viņas dziesma, ko dziedošā aktrise kopā ar pavadošiem mūziķiem izpilda ar sev piemītošu šarmu. Kopumā tas veido muzikālu stāstu par dzīves nejaušībām, attiecībām un it kā nesasniedzamu dīvu cilvēciskajām rakstura šķautnēm.”

Līdz ar šo pirmizrādes vakaru tiks atklāta teātra Stikla zāle ar aptuveni 100 skatītāju vietām. Stikla zāle tapusi kā jauns spēles laukums, teātra otrā stāvā foajē izveidojot akustisku stikla starpsienu. Nākamā gada sākumā šeit uz mēģinājumiem sanāks arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Savukārt jau 2. oktobrī uz Lielās zāles skatuves pirmizrāde būs iestudējumam “Trīs draugi”. Izrādes pamatā ir režisora Regnāra Vaivara luga, kas tapusi, iedvesmojoties no slavenākā Ēriha Marijas Remarka romāna ar tādu pašu nosaukumu. Izrādes pieteikta kā “aizkustinošs stāsts par trim jauniem cilvēkiem, kas, pārcietuši Pirmā pasaules kara šausmas, mēģina atgūt dzīvi.” Darbs vēsta par Robertu, Gotfrīdu un Otto, kuri pārtiek no dauzītu automašīnu pārdošanas, bet atpūšas – krogos un pērkamu sieviešu sabiedrībā, kavējoties sāpīgās pagātnes atmiņās. Mirklī, kad šķietami nekas vairs nespēj piešķirt dzīvei jēgu, Roberts satiek Patrīciju. Par spīti sāpēm un slimībai, viņa draugiem iemāca ne vien rast iekšējo spēku dzīvot šeit un tagad, bet arī pieņemt visu lietu gaistošo dabu.

Trīs draugu lomas izrādē atveido aktieri Lauris Dzelzītis, Andris Bulis un Gints Grāvelis, savukārt Patrīcijas lomā ir Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Scenogrāfijas autors – Regnārs Vaivars, scenogrāfa palīgs – Aigars Tavkins, kostīmu māksliniece – Madara Botmane, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Izrādes mūzikas režisori ir Regnārs Vaivars, Juris Vaivods un Mārtiņš Ķirsis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti