Rīta Panorāma

Noteikto drošības normu ievērošana Covid-19 pandēmijas laikā. Saruna ar Andreju Aronovu

Rīta Panorāma

Briselē pulcējas ES līderi

Saruna ar Dailes teātra valdes locekli un "Žagarkalna" vadītāju Juri Žagaru

Dailes teātra direktors Žagars: Nevaram visu laiku gaidīt norādes no augšas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No kultūras nozares puses vajadzīga proaktīva rīcība, pēc ārkārtējās situācijas beigām sadarbībā ar Kultūras ministriju izstrādājot vadlīnijas, lai varētu droši turpināt darbu, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Skaidrojot vajadzīgo risinājumu nepieciešamību, lai teātra nozare atgūtos pēc Covid-19 izraisītās krīzes, Juris Žagars uzsvēra: “Šajā situācijā ir ļoti svarīga katras nozares spēja iekšēji mobilizēties un iekšēji izstrādāt kaut kādas vadlīnijas, jo mēs nevaram visu laiku gaidīt, kad kāds no augšas mums pateiks, kas ir jādara."

Skatītāji pēc teātra ir noilgojušies, Juris Žagars atzīmēja, ka to varēja nojaust no rudenī atvērtās biļešu tirdzniecības, kam bijuši lieli panākumi. Daudzi iestudējumi gaida savas pirmizrādes ar publiku. Viens no tiem – režisora Viestura Kairiša iestudējums “Smiļģis”, kas tapa kā Dailes teātra simtgades svinību centrālais notikums.

“Vislielākās skumjas ir par to, ka izrādes “Smiļģis” pirmizrāde nenotika tad, kad tai vajadzēja notikt. Bet izrāde notika, izrāde ir patiešām brīnišķīga, tas ir notikums. Es apbrīnoju Viesturu Kairišu, kas ir spējis radīt ar Ievu Jurjāni šādu izrādi. Mums vēl laiks ir priekšā, mēs to parādīsim,” atzīmēja Juris Žagars.

Runājot par nākotni, Juris Žagars atzina, ka par janvāra aktivitātēm teātrī viņš pagaidām vēl ir skeptisks, taču pavasaris raisa vairāk cerību.

“Martā paredzētas divas pirmizrādes. Intars Rešetins strādā pie brīnišķīgas britu hita komēdijas “Totāla izgāšanās”, kur mēs zināmā mērā ironizēsim par teātra procesu, proti teātra iestudēšanas procesu un absurdu, kā tas var notikt. To mēs speciāli izvēlējāmies, lai paironizētu paši par sevi,” stāstīja Žagars. “Un Laura Groza strādā pie ļoti labas britu lugas “Piekrišana”, kas arī būs moderna luga ar brīnišķīgiem aktieriem. Lugai mums pievienosies viesaktrise Maija Doveika no Nacionālā teātra. Paldies Nacionālajam teātrim, ka viņš mums aizdeva Maiju Doveiku, un mēs ar viņiem esam vienojušies, ka mēs savukārt viņiem aizdosim kādu no mūsu aktieriem. Tad ir brīnišķīgs laikmetīgās dejas projekts, kurā Gediņi un Dzudzilo ir radījuši darbu “Ļoti labas minūtes”. Tad, kad atvērsies teātris mums būs piecas absolūti jaunas pirmizrādes lieliskiem iestudējumiem.”

Runājot par noskaņu Dailes teātra kolektīvā, Žagars stāstīja, ka svarīgi ir turpināt strādāt.

“Kolektīvs jūtas labi tikmēr, kamēr var strādāt.

Dīkstāves režīms dotajā brīdī kultūras iestādēs nav izsludināts, jo tas paģēr arī citu finansiālu režīmu, diemžēl šim finansiālam režīmam patlaban finansiālu resursu nav. Tad, kad visi strādā, visi ir laimīgi. Pilnīgi visi aktieri ir aizņemti, kolektīvs mēģina, mēs strādājam pie diviem jauniem iestudējumiem. Mēs saražosim produkciju, kuru mēs pārdosim martā,” stāstīja Žagars.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti