Rīta Panorāma

Intervija ar Dzintaru Rasnaču

Rīta Panorāma

Intervija ar Raimondu Graubi

Intervija ar Daigu Gaismiņu

Daiga Šiliņa-Gaismiņa: «Spēlmaņu nakts» ir izvērtusies par lieliem svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas teātru balvas pasniegšanas ceremonija "Spēlmaņu nakts" gadu gaitā ir izvērtusies par lieliem svētkiem ne tikai teātru darbiniekiem, bet arī tiem, kam patīk teātris, gatavojoties "Spēlmaņu nakts 2014" balvu pasniegšanai, norāda Latvijas Nacionālā teātra aktrise, Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

Jau tradicionāli "Spēlmaņu nakts" balvas tiks pasniegtas Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā 23.novembrī. Par saviem favorītiem var balsot arī skatītāji, balsošana norit gan teātros, gan internetā - "Spēlmaņu nakts" mājaslapā un  sabiedrisko mediju apvienotajā portālā Lsm.lv. Skatītāju aktivitāte, izvēloties savus iecienītākos aktierus un iestudējumus, ar katru gadu pieaug.

Jautāta, cik svarīga nozīme ir skatītāju balsojumam, Daiga Šiliņa-Gaismiņa norāda: "Kā aktrise varu teikt, ka skatītāju balsojumam ir ļoti liela nozīme. Protams, žūrijas vērtējums ir profesionāļu redzējums, bet skatītāju mīlestība aktieriem ir ļoti būtiska, un ne tikai aktieriem - arī visiem, kas veido teātri vai koncertus, uz kuriem nāk apmeklētāji, līdz ar to skatītāju novērtējums ir ļoti būtisks."

Daiga Šiliņa-Gaismiņa norāda, ka "Spēlmaņu naktī" katru gadu ir kāds jauninājums. Kā jau esam vēstījuši, šīs sezonas galvenās izmaiņas ir  kategorijā "Gada nozīmīgākie iestudējumi", kurā pirmo reizi ir atsevišķi izdalītas sezonas labākās lielās un mazās formas izrādes, kā arī labākās izrādes bērniem vai pusaudžiem un gada sasniegumi laikmetīgajā dejā.

"Tas ir labi, ka mēs mēģinām seko līdzi gan piedāvājumam, kas ir teātros, gan arī laikam, jo būtībā laiks pamaina teātri, pamaina to valodu, kā mēs runājam ar skatītājiem. Šī gada lielākais jauninājums ir tas, ka gada izrādei var pretendēt gan izrādes bērniem, gan laikmetīgās dejas izrādes, gan arī lielās un mazās formas izrādes. Veselas četras kategorijas var pretendēt uz gada izrādes nosaukumu," uzsver Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

"Spēlmaņu nakts" žūrija teātru veikumu vērtēja no pagājušā gada septembra līdz jūnijam. Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: teātra kritiķe Līvija Dūmiņa, laikraksta "Diena" žurnālists un teātra kritiķis Atis Rozentāls, teātra kritiķe Zane Radzobe, teātra kritiķis Normunds Akots un teātra kritiķe, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Līga Ulberte.

"Tagad, rudens pusē, žūrija vēlreiz noskatās to, kas viņiem šķiet, ka varbūt kaut kas ir jāpārbauda, kā kaut kas ir pamainījies. Īsi pirms "Spēlmaņu nakts" žūrija noteiks balvu saņēmējus," skaidro Daiga Šiliņa-Gaismiņa, atzīstot - izvērtēt izrādes neesot viegli, jo konkurence ir liela. "Sezonā ir apmēram 120 līdz 130 jauniestudējumi, nemaz neskaitot īsāka termiņa projektus. Tas, cik daudz žūrijai ir jānoskatās, no cik liela piedāvājuma jāizvēlas - tā konkurence ir liela," uzsver aktrise.

"Spēlmaņu naktī" šogad pirmo reizi ieviesta arī kategorija oriģināldramaturģijā. Runājot par to, kāda situācija ir šai sfērā, Daiga Šiliņa-Gaismiņa saka: "Ar dramaturģiju situācija sāk kustēties un mainīties, un attīstīties, jo daudzi jaunie dramaturgi strādā tieši teātros, strādā kopā ar aktieriem un režisoriem, veidojot iestudējumus. Tas liekas diezgan cerīgi. Šajā kategorijā tika iesūtīti 24 vai 25 darbi. Vēl jāpiebilst, ka dramaturģijas darbus veido ne tikai dramaturgi, bet arī režisoru un aktieru ansambļi, kā tas šobrīd ir populāri, piemēram, Regnārs Vaivars jau vairākus gadus, arī Andrejs Jarovojs." Aktrise arī uzsver, ka "Spēlmaņu nakts" žūrija cer, ka jaunā kategorija mudinās dramaturgus vēl aktīvāk pievērsties oriģināldarbu radīšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti