Kultūras rondo

Uz pasākumiem jaunajā sezonā aicina Rakstniecības un mūzikas muzeja "Tintnīca"

Kultūras rondo

Jauno aktieru un horeogrāfu diplomdarba izrādes "Jaunie un skaistie"

Rīgas cirka tuvākā un tālākā nākotne

Cirka nakts, sadarbība ar māksliniekiem un skolas pilnveidošana – Rīgas cirka tuvākā un tālākā nākotne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Profesionāla izglītība topošajiem cirka māksliniekiem, Baltijas cirka mākslas centrs, telpa starpdisciplināriem kultūras notikumiem un kopienai – šīs ir ambīcijas, kuras par savām sauc Rīgas cirks. Tas nupat iesācis jauno sezonu.  

Kamēr unikālajā Rīgas cirka vēsturiskajā ēkā spraigi noris rekonstrukcijas darbi, kuru laikā, starp citu, atklāti skaisti un saglabājami sienu gleznojumi, cirka skola un birojs atrodas Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25. Tā tas esot jau kādu laiku, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” apstiprina VSIA "Rīgas cirks" valdes locekle Liene Pērkone. Viņa arī turpina: 

“Zeļļu iela līdz ar mūsu ienākšanu pilnīgi noteikti ir kļuvusi daudz aktīvāka vieta, [tostarp] ar dažādiem pasākumiem, kā piemēram, ar tikko notikušo “Re Rīga!” cirka festivālu.

Šajās telpās īstenībā atrodas ļoti daudz un dažāda spektra organizācijas, pat bērnudārzi un ārstu kabinets, un vēl visādi nelielāki uzņēmumi. Mēs arī mēģinām draudzēties ar mūsu kaimiņiem un veidot kopīgas sadarbības.” 

Zeļļu ielu par mājām sauc arī Rīgas cirka sadarbības partneris – teātra trupa “Kvadrifrons”. Viņi tur attīstījuši savu teātra telpu un spēlē izrādes. Pats Rīgas cirks šajās telpās izrādes gan neplāno. Pagaidām to, kas atvests, izrāda citās galvaspilsētas kultūrvietās, piemēram, VEF Kultūras pilī, kur jau 9. un 10. septembrī apvienības “Cie Bêstîa” (Francija) izrāde “Somos”

Bet nu par Rīgas cirka vienu no svarīgākajiem attīstības virzieniem – cirka skolu, kurai šogad jau piektā sezona. “Pirms četriem gadiem mēs sākām ar nodarbībām vienreiz nedēļā, ar domu, ka cirka pedagoģija tiešām ir lielisks veids, lai piedāvātu bērniem iespēju attīstīties caur mākslu un kustību, sajust spēles prieku un apgūt dažādas prasmes, kas viņiem var noderēt dzīvē. Šobrīd mums jau ir vairs nevis tikai nodarbības vienu reizi nedēļā, bet mums ir vairākas programmas, tajā skaitā treniņgrupas programma. Šogad plānots veidot arī bērnu izrāžu trupu, kur bērni nodarbojas jau ilgstoši un viņi apgūst ar cirka metodēm gan dažādas dzīvei vajadzīgas lietas, gan daži no viņiem jau sapņo par cirka karjeru nākotnē,” skaidro Rīgas cirka skolas vadītāja, Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītāja Māra Pāvula. 

Skolas mērķis neesot visus audzēkņus izaudzināt par nākamajiem cirka māksliniekiem, bet tie, kuri to izvēlies par savu nākotni, noteikti taps atbalstīti. Lai to varētu veikt, Rīgas cirks lūkos pēc iespējas iet arī profesionālas izglītības virzienā –

ambīcija ir izveidot sagatavošanas programmu, kas palīdzēs sasniegt nepieciešamo līmeni iekļūšanai cirka augstskolās.

Jāpiebilst, ka Rīgas cirka skola nu jau otro gadu pieejama arī pieaugušajiem, kuri brīvajā laikā vēlas veikt sportiskas aktivitātes mākslinieciskā atmosfērā. Bet pa dienu, kamēr telpas nav aizņemtas ar bērnu un pieaugušo amatieru izglītības programmu, tajās trenējas profesionāli cirka mākslinieki. Interesi par treniņtelpām izrāda kā vietējie, tā ārvalstu mākslinieki, kuri šurp dodas rezidencēs. “Tā sinerģija, kas veidojas starp audzēkņiem un profesionāļiem, kas dala vienu telpu, virtuvīti, pagalmu, dārzu – tas, protams, ir kaut kas, kas dod ļoti, ļoti daudz cirka skolas attīstībai un kopienai kopumā,” pārliecināta Pāvula. 

Novembrī Rīgas cirks plāno iesaistīties visā Eiropā atzīmētajā Cirka naktī. Radīta visnotaļ plaša programma profesionāļu izglītošanai un sadarbībā ar “Circusnext” Rīgā viesosies jauna izrāde.

Pavisam drīz sekos vēl kāds jaunums no Rīgas cirka – tematiska tūre pa galvaspilsētu. Ikviens bez maksas savā telefonā varēs iegūt ceļam nepieciešamo informāciju, kā arī piedalīties spēlē. 

Ja par tālākiem mērķiem un vīzijām, kas cieši saistīti ar vēsturisko Merķeļa ielas ēku – Rīgas cirks sevi redz kā Baltijas cirka mākslas centru, kas tostarp ir atvērs starpdisciplinārām sadarbībām. Tas gan uzņems izrādes, gan producēs tās, atbalstīs cirka profesionāļus un sniegs artavu nākamo mākslinieku paaudžu skološanā. Tā būs atvērta kultūras telpa visai kopienai. 

Rīgas cirka ēka
Rīgas cirka ēka

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti