Cilvēcības spēks. Ukraiņu stāsti Latvijas teātros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada laikā, šķiet, karš ir kļuvis par statistikas datiem, bet māksla, šajā gadījumā teātris, ir tas, ar kura palīdzību stāstiem tiek piešķirtas sejas un emocijas, atgādinot, cik cilvēcībai ir liels spēks. Ieteikumus, kur Latvijas teātros tuvākajā laikā varēs dzirdēt ukraiņu balsis, sagatavojusi teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Cilvēcības spēks. Ukraiņu stāsti Latvijas teātros
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Es gaidu…" Ģertrūdes ielas teātrī

22. februārī Ģertrūdes ielas teātrī notika pirmizrāde jaunā režisora Roberta Daubura un ukraiņu režisores Katerinas Parfirjevas dokumentālai fikcijai ar nosaukumu "Es gaidu…".

Izrādē vairākās lomās redzami aktieri Inga Alsiņa-Lasmane, Matīss Millers un Jānis Skanis, režisori ir arī dramaturģijas autori, par mūziku atbildīgs Edgars Vilcāns. Izrādes pamatā ir vairāku cilvēku pieredzes stāsti, kuri savijušies vienā – par sievieti no Liepājas, viņas dēlu, kurš izvēlējies dienēt armijā, un patēvu, kurš palicis kara plosītajā Mariupolē. Izrāde ir sirsnīga un, protams, emocionāla, jo atklāj lielu sāpju un cerību saistību. Ciešanas, asprātība, spītība un mīlestība – tas raksturo uz skatuves redzamos stāstus.

Izrāde "Suņa māja"
Izrāde "Suņa māja"

"Suņa māja" Nacionālajā teātrī

Uz Latvijas Nacionālā teātra Jaunās zāles skatuves jau no septembra dzīvo ukraiņu režisores Larisas Semirozumenko izrāde "Suņa māja".

Māra Poļakova ir iztulkojusi Marinas Smiļanecas stāstu par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. Tas, kas viņus joprojām vieno, ir tēva mājas, vecais suns Kubiks un Viņa. Suņa Kubika lomā dublējas Jānis Skanis un Ģirts Jakovļevs, trīs brāļus atveido Egils Melbārdis, Romāns Bargais un Uldis Siliņš, savukārt Aņutas lomā redzama Jana Ļisova vai Elizabete Skrastiņa. Scenogrāfs Valters Kristbergs, muzikālā noformējuma autore Sniedze Prauliņa.

Sofijas Meļņikovas monoizrāde "Drama Queen"
Sofijas Meļņikovas monoizrāde "Drama Queen"

"Drama Queen" 

"Dirty Deal Teatro" redzamā ukraiņu režisores Sofijas Meļņikovas un Valtera Sīļa izrāde "Drama Queen" piedāvā iespēju uzklausīt Sofijas stāstu par nevienlīdzīgām attiecībām un bēgšanu no kara postītās Harkivas.

Izrāde uzrunā skatītāju caur ikvienam vissaprotamāko prizmu – caur savstarpējām attiecībām ar mīļoto cilvēku, un tā kļūst par metaforu arī tam, kas notiek Ukrainā. Tā ir izrāde, kas vienkāršiem līdzekļiem iedarbina skatītājos empātiju.

Tiekamies 24. februārī 10.00 pie Brīvības pieminekļa, pēc iespējām pieslēdzamies "Stopify" platformai un ejam piedzīvot ukraiņu stāstus teātrī!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti