Ciklā «Teātris.zip» šonedēļ - «Mēļš frotē dvielis» un tiešraide no Liepājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Televīzijas raidījumu cikls „teātris.zip” šonedēļ piedāvā trīs Gunāra Priedes skumji ironisko viencēlienu „Tāltālā zemē”, „Pie mums martā” un „Burbuļi” apkopojumu Dailes teātra 1997. gada iestudējumā „Mēļš frotē dvielis” un tiešraidē no Liepājas teātra režisora Valda Lūriņa izrādi „Spēlē, spēlmani!”.

Abas izrādes LTV1 ēterā – sestdien, 11.maijā. Dienas izrāde „Mēļš frotē dvielis” ciklā „teātris.zip iesaka” sāksies pulksten 13.40, bet LTV1 vakara programmā „Spēlē, spēlmani!” tiešraides sākums paredzēts pulksten 21.25.

Pirms izrādes „Spēlē, spēlmani!” tiešraides skatītājus gaida saruna ar režisoru Valdi Lūriņu par Čaku, bet izrādes aizkulišu daļā būs tikšanās ar aktieriem, kuri pirms trim sezonām sāka savu darbu teātrī un kurus apvienoja šis pirmais muzikālais kopdarbs. Skatītājus gaida Imanta Kalniņa dziesmas, jauno aktieru temperaments un Čaka dzeja. Pētera Pētersona leģendārais iestudējums „Spēlē, spēlmani!” iekļauts kultūras kanonā.

Dailes teātra iestudējumā „Mēļš frotē dvielis” Dina Kuple, Marina Janaus vai Akvelīna Līvmane, Gundega Ozolīte, kā arī Jānis Reinis un Kaspars Znotiņš spēlē visos viencēlienos, katrs pārtopot trīs tēlos.

Ar Gunāra Priedes iestudējumu Dailes teātrī darbu sāk Kārļa Auškāpa uzaicinātais Jānis Reinis, kurš pēc konflikta ar Nacionālā teātra administrāciju tolaik jau vairākus gadus atrodas ārpus teātra.

Pirmā īsluga „Tāltālā zemē”, kuru autors bija rakstījis kā politisku pamfletu ar abstraktām figūrām centrā, tēloja cīņu par varu, saliedējoties vecākajai un vidējai paaudzei pret jauno. Otrajā un trešajā viencēlienā darbība no „varas gaiteņiem”, kur tiek noteikts virziens dzīves kuģim, pārcēlās uz mūsdienu Latviju un ar līdzjūtību atveidoja mūsu modernajā laikmetā „nemodernus” varoņus un tēmas – vecus ļaudis un neveiksminiekus, kuri izkrituši no aprites.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti