Cēsu Mākslas festivālā skanēs Riharda Vāgnera slavenā opera «Valkīra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 14. augustā, Cēsu pils parka estrādē būs skatāms Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešā cēliena koncertiestudējums Viestura Kairiša režijā, informēja Cēsu Mākslas festivāla pārstāvji. Operas galvenos varoņus iemiesos pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), diriģēs Andris Poga.

Kā skaidroja Cēsu Mākslas festivāla rīkotāji, četru operu cikla “Nībelunga gredzens” otrā daļa “Valkīra” ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Darbu pie operas “Valkīra” teksta Vāgners sāka 1851. gadā un to komponēt pabeidza 1856. gadā, savukārt pirmizrādi tā piedzīvoja 1870. gadā Minhenes Karaliskajā un Nacionālajā teātrī. Tas ir milzu kaislību un augstu ideju caurstrāvots stāsts par dievu un cilvēku mīlas un naida attiecībām konfrontācijā ar cīņu par varu.

Koncertiestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, kura sekmīgais darbs, strādājot pie Vāgnera operām kopš 2007. gada, viņam pavēra durvis uz starptautisku karjeru. Operas “Valkīra” galveno varoņu lomās iejutīsies pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere ir viena pasaules izcilākajām Brinnhildes lomas izpildītājām. Sešus gadus pēc kārtas (2013–2019) Fostere dziedāja Brinnhildi Baireitas festivālā un ar šīs lomas lasījumu kļuva plaši pazīstama Eiropā un pasaulē. Arī latviešu basbaritonam Egilam Siliņam “Valkīras” atskaņojums Cēsīs nebūs pirmais – jau vairāk nekā desmit gadu viņš ar milzu panākumiem dzied Votānu pasaules labākajos opernamos. Viena no starptautiski pazīstamākajām latviešu operdziedātājām Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi “Latvijas gāzes” gada balvu operai kā labākā operas soliste. Valkīru lomās būs Latvijas Nacionālās operas solistes, muzicēs arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā.

“Vāgnera mūzika mani ir fascinējusi jau sen.

Iestudēt kādu no viņa magnum opus vienmēr ir īsts izaicinājums, tomēr arī liels muzikāls gandarījums, sevišķi ja tas iespējams kopā ar visaugstākās klases solistiem.

Gan Ketrīna Fostere, gan Egils Siliņš ir regulāri viesi Vāgnera mūzikas templī Baireitā ar nenoliedzami lielu pieredzi un panākumiem šīs mūzikas atskaņošanā. Arī LNSO šī mūzika nav gluži sveša, pēdējos gados esam tai pievērsušies vairākkārt. Ceru, ka šis Cēsu pils aurai tik piestāvošais muzikālais eposs izskanēs jaudīgi un skaisti!” par iestudējumu stāstīja diriģents Andris Poga.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” grandiozo muzikālo notikumu – 14. augusta Riharda Vāgnera operas “Valkīra” III cēliena koncertiestudējumu – būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Cēsu Mākslas festivāls norisināsies līdz 15. augustam. Tā programmā ar septiņiem lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbiem Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisinās laikmetīgās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”. Savukārt Raiskumkrogā skatāma SEB stipendijas glezniecībā 2020. gada laureātes Madaras Kvēpas izstāde “Vesels”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti