Cēsīs notiks vairāk nekā 200 anonīmu Latvijas iedzīvotāju mīlestības vēstuļu lasījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šā gada 15. decembrī plkst. 19.00 Cēsīs, mākslas telpā "Mala", pirmizrādi piedzīvos teātra trupas "Kvadrifrons" jaunākais darbs – mīlestības vēstuļu lasījums ar bēdīgiem valšiem "Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis", kura tekstu veidojuši 236 anonīmi autori, informēja pasākuma rīkotāji.

"Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis" ir "Kvadrifrona" mākslinieku Ances Strazdas un Klāva Meļļa autorizrāde, ko iedvesmojušas latviešu rakstnieces, prozaiķes, esejistes, publicistes, tulkotājas un atdzejotājas Regīnas Ezeras sešdesmito gadu vidū rakstītās mīlestības vēstules. 2003. gadā Ezeras meita Aija Vālodze tās apkopojusi apgāda "Priedaines" izdotā krājumā, kura nosaukumā izmantots fragments no Basjo Macuo haikas.

"Vīrietis, kuram septiņu gadu garumā Ezera veltījusi šīs nenosūtītās vēstules un kura vārdu krājumā lasītājs tā arī neuzzina, vēstuļu sarakstīšanas laikā bijis ģimenes cilvēks, arī pati Ezera bija precējusies trīs bērnu māte, turklāt viņi abi bija sabiedrībā pazīstamas personības. Šīs vēstules ir ļoti skumjas. Tā ir tāda kā neiespējamās mīlestības dienasgrāmata, ārkārtīgi bēdīga, poētiska un iedvesmojoša. Tomēr mūsu izrādē neizskan neviena pati Regīnas Ezeras rakstīta rindiņa. Mēs savos sociālajos tīklos aicinājām atsaukties "vēstuļu draugus", lūdzot mūsu sekotājus iesūtīt mums savas, anonīmiem adresātiem adresētas mīlestības vēstules," stāsta viena no izrādes veidotājām Ance Strazda.

Lasījuma tekstu veido fragmenti no 236 Latvijas iedzīvotāju rakstītām vēstulēm. Strazda un Mellis vairāku mēnešu garumā krājuši un kompilējuši brīvprātīgo un anonīmo autoru iesūtītos tekstus, kuros dažnedažādi sabiedrībā pazīstami un nepazīstami cilvēki dalās savās pārdomās, pārdzīvojumos un pieredzēs, kas saistītas ar mīlestības radošo un postošo spēku.

"Iesūtītās vēstules ir ļoti dažādas. Pāris no tām mūsu lasījumā iekļuvušas pilnā apjomā, no citām esam izmantojuši tikai teikumu vai divus. Mūsu mērķis bija izveidot pavisam nepretenciozu izrādi, kas runā par tādām ļoti universālām lietām: par to, ka, neskatoties uz visādām nesaskaņām un viedokļu sadursmēm, mēs kaut kādā dziļākajā būtībā esam diezgan līdzīgi. Un mums ar Anci šķita, ka nelaimīga mīlestība – tā ir viena no universālākajām pieredzēm uz pasaules. Mums gribētos, lai šī izrāde vai drīzāk lasījums ir tāda kā nedaudz bēdīga, bet diezgan silta Ziemassvētku eglīte pieaugušajiem," skaidroja Klāvs Mellis.

Darbu kopā ar Anci Strazdu, Klāvu Melli un anonīmo autorkolektīvu veidojusi arī gaismu māksliniece Nikola Suhareva.

Mīlestības vēstuļu lasījums ar skumjo valšu klausīšanos plānots 15. un 16. decembrī Cēsīs, māksla telpā "Mala". Nākamās izrādīšanas reizes plānotas 2023. gada martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti