Dienas ziņas

1919. gada notikumi Kuldīgā

Dienas ziņas

Ārkārtas sēde Rīgas domē

Cēsīs izveidots jauns profesionālais teātris

Cēsīs izveidots jauns profesionālais teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar pirmo iestudējumu “Antālija” sevi pieteicis Latvijā jauns profesionāls mazās formas teātris “Cēsu mazais teātris”. To izveidojusi aktrise Ilze Lieckalniņa, kura līdz šim bija redzama uz Valmieras teātra skatuves, taču pēc 11 tur nostrādātām sezonām aktrise nu piepildījusi sapni par savu teātri.

“Cēsu mazā teātra” izveidotāja Ilze Lieckalniņa arī pati spēlē pirmajā iestudējumā, lai gan viņa atzīst, ka sākotnēji pat pretojusies režisores aicinājumam, jo šķitis, ka pašas radītajā teātrī spēlēt jāaicina citi kolēģi. Aktrise pastāstīja, ka iecere ir izrādēs veidot radošās komandas, kas ikdienā kopā nestrādā. Tas ir izaicinājums, bet arī interesanta un vērtīga pieredze. Tā šoreiz uzrunāts aktieris Gatis Gāga un režisore Anita Sproģe.

“Tas bija sapnis daudzu gadu garumā, jo īstenībā jau kādu laiku atpakaļ, es nezinu pirms cik gadiem, es nodomāju, ka, nu redz, Jaunatnes teātri likvidēja, bet jauniešiem un bērniem īsti tādas kvalitatīvas, jēgpilnas izrādes top diezgan maz. Tad no tās jauniešu un jaunatnes auditorijas es nonācu pie tā, kāpēc neveidot vispār mazās formas teātri,” atzina Lieckalniņa.

Lai sapni īstenotu, Ilze Lieckalniņa apguvusi arī uzņēmējdarbību, iestājusies Valmieras biznesa inkubatorā.

Savukārt Cēsis par teātra mājvietu izvēlētas, redzot, cik strauji attīstās kultūras dzīve šajā pilsētā, un profesionāls mazās formas teātris to vēl vairāk bagātinās. 

Aktieris Artis Gāga neslēpa: “Man ļoti patīk mazā forma, u,n arī kad es vēl biju Jaunā Rīgas teātra štatā, tad man tieši Mazās zāles izrādes bija īpaši tuvas un arī visas manas nozīmīgākās lomas vai gandrīz visas ir nospēlētas tieši Mazajā zālē. Tā kā man ļoti patīk šis formāts un šī tuvība ar skatītāju.”

Režisore Anita Sproģe par galveno uzskata aktiera smalka tuvplāna darbu. Viņa atklāja, ka inscenējumu, lielus uzvedumus vai šovus uzskata par mazāk svarīgiem. 

“Es to novērtēju, tas ir skaisti, tas ir interesanti, bet tas parasti tik ļoti netrāpa sirdī,” teica Sproģe. 

Pirmais iestudējums mājvietu radis Pasaules latviešu mākslas centrā, tomēr, tā kā pagaidām jaundibinātais teātris ir bez savām pastāvīgām telpām, katram iestudējumam tiks meklēta atbilstoša vide. Nu jau prātā nākamais darbs, kam līdzfinansējumu piešķīris Kultūrkapitāla fonds programmā “Skolas soma”. Tā būs izrāde jauniešu auditorijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti