Cer uz Jaunatnes teātra renesansi koncertzālē «Rīga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai aizpildītu robu Latvijas teātru piedāvājumā bērniem un pusaudžiem, ceļu pie skatītājiem sācis jauns projektu teātris, kas turpmāk darbosies nesen atjaunotajā koncertzālē „Rīga” Latvijas Zinātņu akadēmijā. Tas pieņēmis leģendām apvītā un pirms diviem gadu desmitiem likvidētā Latvijas Jaunatnes teātra nosaukumu un ar laiku cer kļūt par patstāvīgu teātri ar savu aktieru trupu un režisoriem, kas pamatā iestudēs izrādes bērniem un jauniešiem. Savu priekškaru Jaunatnes teātris vērs 3.janvārī ar muzikālo izrādi „Un atkal Pifs” Ivara Lūša režijā.

Koncertzāle „Rīga” pamazām kļūst arī par teātra zāli – Jaungada noskaņās tur pilnā sparā rit mēģinājumi izrādei par sunīti Pifu ar pazīstamajām Ivara Vīgnera melodijām un Jāņa Petera vārdiem. Pifa, Herkulesa, krustmātes Agates un krusttētiņa Tontona lomās pa skatuvi dauzās bērniem labi zināmie aktieri Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Pēteris Šogolovs, Laila Kirmuška un citi.

Zem sunīša Pifa maskas paslēpies Edgars Lipors, ilggadējs Leļļu teātra aktieris, kurš nu jau vairākus gadus ir neatkarīgais mākslinieks. Leļļu teātrī „Pifs” ir visilgāk spēlētā izrāde, bet koncertzālē „Rīga” būšot skatāmi pavisam jauni Pifa piedzīvojumi, un izrāde veidota visai ģimenei.

„Ceru, ka arī šeit būs pietiekami daudz apmeklētāju, jo šī, protams, ir pilnīgi cita versija. Te ir gandrīz trīsreiz lielāka skatuve, šī nav leļļu, bet masku un grima izrāde. (..) Stāsts ir radīts no jauna, bet dziesmiņas mēs dziedam tās pašas, kas ir ļoti atpazīstamas un zināmas daudziem vecākiem un varbūt pat vecvecākiem,” stāsta Lipors.

Ideja par jauna teātra veidošanu bērniem un jauniešiem pieder producentam Jurim Milleram. Viņš atzīst, ka jau sen gribējies savu teātri, un līdz ar koncertzāles „Rīga” atjaunošanu tāda iespēja radusies.

Turklāt pusaudžu auditorijai trūkst stabila repertuāra, norāda Millers:

„Bērnu un jauniešu skatītājs – tā ir ļoti specifiska auditorijas daļa, ar kuru ir jāmāk runāt. Latvijā nav daudz, bet joprojām ir režisori, kuri prot ar šo auditoriju komunicēt. (..) Ivars Lūsis, kurš ir uzrunāts kļūt par atjaunotā Jaunatnes teātra māksliniecisko vadītāju, ir viens no tiem retajiem, kura veidotās izrādes jau daudzus gadus spēj pulcēt pilnas skatītāju zāles.”

Režisors Ivars Lūsis atzīst, ka piedāvājums vadīt jauno teātri nācis strauji un vēl nav pagūts apjaust lielo atbildību, kas nāk līdz ar leģendārā Jaunatnes teātra vārdu. Tomēr viņš ir pārliecināts, ka jauniešiem ir vajadzīgs savs teātris.

„Repertuārā par pamatu centīsimies izmantot oriģināldramaturģijas darbus, jo Latvijā ir ļoti daudz rakstošu dramaturgu, kas raksta arī par jaunatnes tēmām. Tāpat arī literatūrā nav mazums darbu, kas jauniešiem jālasa skolā. Un, kā zināms, mēs parasti izvēlamies no diviem „ļaunumiem” mazāko – labāk atnākt uz teātri, tad vismaz sižets daudzmaz būs zināms, citādi darbs paliek nelasīts, nošpikots no kaimiņa… Mēs ar Juri runājām, ka, veidojot repertuāru, izmantosim skolu obligāto literatūru, kas viņiem varētu būt saistoši un vajadzīgi,” nākotnes darbus ieskicē Lūsis.

Kā nākamo plānots iestudēt muzikālo izrādi „Žanna d’Arka” ar Kristapa Krievkalna melodijām, Gunārs Kalniņš plāno rakstīt mūziku Zentas Ērgles stāstam „Starp mums, meitenēm, runājot”. Kopā ar komponistu Mārtiņu Braunu tiek restaurētas partitūras 80.gadu Jaunatnes teātra izrādei „Suns un kaķe”. Iecerēts izsludināt arī oriģināldramaturģijas konkursu.

Atšķirībā no kādreizējā Jaunatnes teātra, tā pēctecis pagaidām darbosies kā projektu teātris, piesaistot režisorus un aktierus no dažādām skatuvēm, bet ar laiku cer pierādīt sevi kā cienīgu ierindoties starp valsts līdzfinansētiem teātriem, stāsta idejas autors Juris Millers:

„Mēs nevaram tos pašus aktierus, kuri savulaik spēlēja Jaunatnes teātrī un tagad spēlē citos teātros, - daudzi vairs nespēlē vispār, daži vairs nav mūsu vidū -, pēkšņi sasaukt kopā un pateikt – tagad atkal būs Jaunatnes teātris! Bet mēs varam radīt vietu, kur skatītājam ilgtermiņā tiks ieaudzināts, ka šeit sākas teātris. Jo ir jāatzīst, ka pēc tam, kad skatītājs ir izaudzis no Leļļu teātra, viņam īsti nav kur turpināt savas teātra gaitas.”

Jaunatnes teātra pirmā izrāde „Un atkal Pifs” pie skatītājiem koncertzālē „Rīga” nonāks sestdien, 3.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti