Čehova «Kaija» Daugavpilī – katru reizi jaunā redzējumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Krievu literatūras klasiķa Antona Čehova luga “Kaija” ir pasaules nozīmīgāko dramaturģijas darbu desmitā, taču ne katrs teātris uzdrošinās ķerties klāt šim darbam - režijai tas ir sarežģīts materiāls,” saka Daugavpils teātra kolektīvs, nododot skatītāju vērtējumam savu šī gada pirmo iestudēto izrādi.

 

„Kaija” Daugavpils  teātra redzējumā ir mēģinājums uzminēt Čehovu un reizē  ir sava veida  protests pret nevainojami glancētu, standarveidīgu un pārredzamu teātra mākslas izpausmi un attieksmi pret pašu Čehovu.  Izrādei ir divi režisori, vienu un to pašu lomu vienas izrādes laikā atveido vairāki aktieri, to vidū viesmākslinieki. Un pats būtiskākais - teātra cienītāju uzmanībai piedāvātās izrādes nosaukums ir „Kaija. Under construction” - šī izrāde vēl atrodas izstrādes stadijā.

„Taču tas nebūt nenozīmē, ka izrāde nav pabeigta, vienkārši mēs nedomājam pielikt punktu, bet katru reizi, katrā jaunā šajā izrādē vēlamies atrast to patiesību, kura ir aktuāla konkrētai mūsu dienas dzīvei,” ar intrigu saka šīs izrādes veidotāji. Viņi sola, ka katra no izrādēm var atšķirties.

Tas nav ierastais, klasiskais Čehovs un viņa slavenā „Kaija”, tas ir mēģinājums atklāt šo autoru un viņa darbu plašāk, bez konkrētiem stereotipiem,  par pirmo šī gada iestudējumu saka Daugavpils teātra direktors un viens no šīs izrādes režisoriem Oļegs Šapošņikovs. Vinš uzsver  - „Kaija” ir kamerizrāde,  maksimāli tuvu skatītājiem un paši skatītāji pirmkārt jābrīdina, ka tā nebūs klasikā un tradicionāli ierastā izrāde.

Čehova „Kaijai” Daugavpils teātrī ir divi režisori - Oļegs Šapošņikovs kā partneri šī iestudējuma tapšanā ir pieaicinājis otru Georgiju Surkovu. Viņš atzīst, ka savulaik, beidzot Kultūras akadēmiju, solījies ne reizi dzīvē neiestudēt Čehovu, nekad nestrādāt ne ar vienu citu režisoru kopā un nekad nebūt par aktieri. Bet šajā reizē ir lauzis visu trīs solījumus, jo Surkovs izrādē darbojas arī kā aktieris. Viņš uzsver, ka šī izrāde tiešām ir mēģinājums vairāk atklāt Čehova pausto domu.

„Kaija” Daugavpils teātrī  pagaidām piedzīvojusi tikai publisko mēģinājumu, un lai arī izrāde ir pilntiesīgi nodota skatītāju vērtējumam, taču līdzīgu situāciju piedzīvos arī visas pārējās izrādes, kas sekos.

Nākamās „Kaijas” izrādes uz Daugavpils teātra skatuves notiks 8. un 11.februārī. Daugavpils teātrim šis iestudējums noteikti būs vēsturisks un diezin vai kādreiz kas līdzīgs atkārtosies, saka izrādes veidotāji, savā ziņa šo darbu veltot pašai Daugavpilij - pilsētai, kur iebraucēju sagaida vēsturiskais pilsētas simbols - milzīga metāla kaija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti