Kultūra

Sarunas par Daugavpili - mīti un realitāte

Kultūra

Filma "Tev, Rūķi!" - vecākās joprojām spēlējošās latviešu aktrises Rutas Birgeres portrets

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos sezonas pēdējais jauniestudējums ‘’Pēdu dzinējs Caps’’

Caps Leļļu teātrī meklē pazudušu pieminekli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nedēļas nogalē pirmizrādi piedzīvos Leļļu teātra šīs sezonas pēdējais jauniestudējums “Pēdu dzinējs Caps”. Skatuves versija par leģendāro suni inspektoru Capu top Ģirta Šoļa režijā, un izrādē izmantota arī jauna leļļu vadīšanas tehnika. Režisors iecerējis izveidot mūsdienīgu un komisku Capa “pilnmetrāžas” versiju bērniem un jauniešiem. Detektīvam šoreiz kopīgi ar jaunu kolēģi nāksies atklāt kādu pieminekļa zādzības mistēriju.

Leļļu teātrī iestudē izrādi "Pēdu dzinējs Caps". Režisors Ģirts Šolis atzīst, ka vienmēr par mīļu sev turējis septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados populāro bērnu leļļu animāciju par izmeklētāja Capa piedzīvojumiem. Teātrī Caps piedzīvos pavisam jaunus kriminālās pasaules izaicinājumus, turklāt šoreiz viņam pievienosies jauns izmeklēšanas censonis jeb māceklis sunītis Basters.

“Pilsētā, kurā dzīvo šie zvēri, ir notikusi liela ķibele. Tiek atklāts piemineklis pilsētas tēvam, bet pieminekļa atklāšanas dienā piemineklis ir pazudis. Pieminekļa nav. Un šajā brīdī pēdu dzinējs Caps redz izaicinājumu, jo viņam ir jauns skolnieks, tikko no akadēmijas, kuram ir jāiziet prakse. Sunītis Basters. Un tad viņi ķeras tai lietai klāt un šķetina pavedienu, kur un kāpēc šis piemineklis pazudis,” stāsta Šolis.

Šoļa ieskatā inspektors Caps ir nepelnīti aizmirsts latviešu animācijas varonis un diemžēl nepieejams mūsdienu bērniem. Taču Leļļu teātrī būvēts 21. gadsimta Caps, kas starp vecākiem un bērniem varētu radīt interesantu diskusiju pēc izrādes.

Izrādē eksperimentēts arī ar leļļu teātra paņēmieniem. Sadarbībā ar izrādes mākslinieci Veltu Emīliju Platupi, šajā projektā tiek izmēģināta Latvijā līdz šim nebijusi leļļu vadīšanas tehnika - planšettipa lelles, kuras ir teju cilvēka augumā, kas apvienotas ar marionetes vadīšanas principu, kas savukārt bijis arī izaicinājums aktieriem.

“Ir ko ņemties, ir ko pastrādāt, lai tā lelle tevi klausītu, un vēl izspiest maksimumu no tās, lai izskatās dzīva un nekratās pati par sevi. Galvu vadām paši ar savu galvu, lai gan tā nav maska, bet gan tiešām gandrīz kā marionete,” stāsta Capa lomas atveidotājs aktieris Artūrs Putniņš. “Caps pats par sevi jau ir leģenda , un tas atbildības slogu paceļ. (..) Es ceru, ka mums izdosies noslēpt līdz pēdējam, kas ir vainīgais.”

“Pēdu dzinējs Caps” pirmizrādi Leļļu teātrī piedzīvos svētdien, 15.maijā, un izrāde tapusi, iedvesmojoties no latviešu leļļu animācijas par inspektoru Capu, turklāt šogad aprit 40 gadi, kopš tika rādīta pirmā sērija "Caps cīnās" .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti