Kultūras ziņas

Jaunā censone modernajā džezā

Kultūras ziņas

Dzīvības, nāves, eitanāzijas un plastiskās ķirurģijas tēmas mākslā

Liepājas teātris iepazīstina ar Latvijas roka vēsturi

Brīvs un nepieradināts – Liepājas teātris vasaras vakarā piedāvā «Latviešu rokenrolu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas teātris 116. sezonā piedāvās septiņus jauniestudējumus, taču vēl līdz tam teātra radošā komanda aicina savus uzticamos skatītājus uz  brīvdabas koncertiem. Līdz pat augusta beigām vēl turpināsies vasaras vakaru koncerti. Arī svētdienas vakarā gaidāms koncerts "Latviešu rokenrols". Vasaras vakaru koncerti ir pandēmijas laikā aizsākta tradīcija. Režisora Herberta Laukšteina vārdiem sakot, gribējās uzelpot brīvi bez aizliegumiem. Latvijas Radio ielūkojās koncerta mēģinājumā.

Brīvs un nepieradināts - Liepājas teātris vasaras vakarā piedāvā «Latviešu rokenrolu»
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Brīvs un nepieradināts. Arī tā varētu raksturot redzamo uz vasaras vakara koncertu skatuves. Džinsa jakas, košas frizūras un citi aksesuāri, kas raksturo brīvdomību pagājušā gadsimta 80. un 90. gados.

Par savām sajūtām, izpildot dziesmas un piedaloties gluži vai dejas izrādē uz skatuves, pastāstīja aktieris Viktors Ellers:

"Kliedziens pēc brīvības, pēc atļaušanās, ļoti aktuāli tajā laikā. Es domāju, ka arī šobrīd. Tā ir mūzika, ar ko es uzaugu. Atceros bērnībā, ka "Pērkona" plates mani pavadīja, kad es biju mazs puika." 

Liepājas teātra veidotajā koncertā "Latviešu rokenrols" skan grupas "Pērkons", "Jumprava", "Sīpoli", "Līvi" un citu mūziķu radītās dziesmas. Koncertprogrammu veidojis režisors Herberts Laukšteins.  

Viņš stāstīja: "Latviešu rokenrols" - piesaistīts tiem notikumiem, kas notika pēc Ogres koncerta, kad grupas "Pērkons" laikā jaunieši sajuta brīvību un pa ceļam uz Rīgu elektriskajā vilcienā uzvedās, kā pēc revolūcijas vai revolūcijas laikā uzvedās. Tas nāca organiski, jo pēc pandēmijas gadiem un ierobežojumiem gribējās uzelpot – brīvi!" 

Vieta, kur notiek vasaras koncerti, ir romantisks, seno ķieģeļu ieskauts pagalms blakus teātrim un bijušajai Latvijas Bankas ēkai, kur iecerēts attīstīt Liepājas teātra mazo zāli. Līdz 2027. gada Liepājas kultūras galvaspilsētas notikumiem, blakus teātra ēkai, bijušajā bankas ēkā būtu jau jāatrodas Liepājas teātra mazajai zālei.

Laukšteins stāstīja: "Liepājas teātris ir pieteicies kultūras galvaspilsētas projektam, un tur tas jau ir iekšā. Ir teātra kvartāls, ir mono izrāžu festivāls – šīs divas lietas mums un pašvaldībai liek kaut ko darīt vismaz šajā rāmī." 

Taču, runājot par brīvības tēmu un nākamo sezonu, Liepājas teātris turpinās runāt par aktuālo pasaules politiskajā arēnā un katra paša dvēselē. Lielajā zālē gaidāms Regnāra Vaivara iestudējums "Igauņu bēres 1999". Lugas autors ir igauņu dramaturgs Andruss Kivirehks.

Laukšteins skaidroja: "Kāpēc 1999? Tāpēc, ka daudz kas mainījās tajā gadā. Pie varas nāca Putins, par mūsu valsts prezidenti kļuva Vaira Vīķe-Freiberga. Luga ir uzrakstīta tieši tajā gadā. Noslēgsim sezonu jūnijā ar jauniestudējumu triloģijai, kas sauksies "Grieķu mīti"’ vai "Grieķi", pēc diviem jauniestudējumiem, kas jau ir notikuši "Šekspīrs" un "Grimmi", kur tika pasaule ārdīta, kur visi ideāli sabrūk, tad tagad Elmārs Seņkovs sola uztaisīt jaunus ideālus un jaunu pasauli." 

Lai varētu stabili turpināt darbu un nodrošināt arī jaunu iestudējumu tapšanu, Liepājas teātris cer saņemt arī līdz 500 tūkstošiem eiro, ko paredz atbalsts no ES finansējuma pandēmijas krīzes pārvarēšanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti