Panorāma

Levits: arī šoreiz mēs atradīsim pareizo ceļu no krīzes

Panorāma

Pieaug tikai tēriņi pārtikai un būvniecības precēm

Tiešsaistē arī teātra mēģinājumi

Briseles latviešu teātris tiešsaistē rīko arī mēģinājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par spīti ārkārtējai situācijai daudzi latviešu kolektīvi turpina darboties, sanākot kopā uz mēģinājumiem virtuālajā vidē. Tā Sirsnīgā Briseles latviešu teātra 20 aktieri regulāri turpina mēģinājumus savā ierastajā laikā, pieslēdzoties tiešsaistē, un tagad tiek iestudēta pat audio izrāde. Mēģinājumi virtuāli pat esot daudz produktīvāki, jo laiks netiek tērēts, apspriežot jaunumus un mielojoties ar līdzpaņemtajiem gardumiem.

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē Briselē bija ieplānota īpaša divu dienu nometne, dalībniekiem un skolotājiem sabraucot no astoņām valstīm, lai mācītos kokli un iestudētu izrādi. Taču Beļģijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, un nometnes plānus nācās atcelt.

"Vienā mēģinājumā, kad mēs lasījām tekstus, mūsu burvīgajai režisorei Andrai radās ideja, ka varbūt vajadzētu šos tekstus ierakstīt. Jo nebija skaidrs, kad īstā izrāde varēs notikt. Ja mums teksti būs ierakstīti, tad mēs paši varētu pēc laiciņa paklausīties, ko mēs esam ierunājuši. Un tā, lai mēs arī neaizmirstu tekstu. Un likās, ka šī pasaka ir ļoti aktuāla. Jo pasaka ir par sevi, par tevi, par mums. Par to, kā mēs visi varam iet uz bedrēm, un par to, kā mēs visi varam arī tikt no šīs bedres ārā," saka amatierteātra dalībniece Dace Kalniņa.

Audioizrādei tika izvēlēta Inin Nini pasaka “Koklētājs un vilks”. Izrādījās, ka uzdevums ir krietni vien sarežģītāks, nekā likās sākumā. "Jo katrs spēlēja viens pats mājās savu kokli, vijoli vai bungas, tad mēs visu to ierakstījām ar telefoniem un mēginājām salīmēt kopā un skatīties, kas tur iznāk. Un tagad ir pilnībā skaidrs, kādēļ daži mūziķi pavada veselu gadu, lai ierakstītu vienu albumu, jo tas ir ļoti, ļoti sarežģīti," norāda Kalniņa.

Sākotnēji teātra kolektīva virtuālie mēģinājumi negāja visai raiti, pat 40 minūtes risinot dažādas tehniskas problēmas, bet nu visi pieslēdzas dažu minūšu laikā un var sākties aktīvs darbs.

"Šajā procesā pats svarīgākais bija tāda laba darba organizēšana. Sakārtot visus šos daudzos audioierakstus loģiskā secībā un labā kārtībā, lai pēc tam var labāk samontēt kopā. Atlasīt dažādus specefektus, vai – tieši otrādi – speciāli ierakstīt dabas efektus," pauž amatierteātra dalībniece Ieva Brinkmane.

Audioizrādi plānots pabeigt maija vidū, to varēs noklausīties teātra ''Facebook'' lapā un citur.

Par spīti aizliegumam iziet no mājas, izņemot stingri noteiktus gadījumus, latviešiem tomēr gribas skābeņu zupu, bet skābenes Briselē nopirkt nevar. Nedaudz garākā pastaigā skābeņu maisiņi tika savākti no mājas palodzes, un misija beidzās ar izcilu skābeņu zupu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti