Botāniskajā dārzā – dzejas izrādes «Dziesmu dziesma» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī dzeja elektrizē, sniedz debešķīgu sajūtu – tā par Zālamana ''Augsto dziesmu'' saka aktrise Maija Arvena. Viņa saspēlē ar Andri Buli šo tekstu arī interpretēs jaunajā dzejas izrādē ''Dziesmu dziesma'', kuras pirmizrāde būs skatāma ceturtdien, 15. oktobrī, Botāniskā dārza Palmu mājā.

Izrādes idejas autore un režisore ir Nadīne Bokovikova, līdzās aktieriem izrādē piedalās arī armēņu dziedātāja Asmika Bagojana un citi mūziķi. Izrāde gaidāma mūsdienām netipiski poētiska, kas aptuveni stundas garumā skatītājam ļaus nokļūt it kā citā pasaulē.

Izrādei būs divi sastāvi – līdzās latviešu versijai būs arī krievu variants.

Botāniskajā dārzā – dzejas izrādes «Dziesmu dziesma» pirmizrāde
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Nedaudz sirreālā un pārlaicīgā noskaņā ieved izrāde, kurā Zālamana Augstā dziesma izskan starp eksotiskajiem augiem Palmu mājā. Aktieru uzdevums šoreiz ir dzeju runāt nevis pēc iespējas dabiskāk, bet gluži pretēji – deklamēt pēc iespējas poētiskāk, pat ar patosu – tāda bijusi režisores Nadīnes Bokovikovas iecere. Īpašu atmosfēru visam vēl piešķir Asmikas Bagojanas dziedājumi armēņu valodā, kā arī flautas un vijoles skanējums.

Par īstenu baudījumu runāt Augstās dziesmas tekstu Knuta Skujenieka meistarīgajā atdzejojumā atzīst aktrise Maija Arvena.

"Dziesmu dziesmas" mēģinājumā
"Dziesmu dziesmas" mēģinājumā

"Es esmu tik gandarīta, ka man bija iespēja iemācīties no galvas visu šo dziesmu, jo tā ir kā lūgšanas – tik skaisti! Un ja tu vēl saki to otram cilvēkam, savam mīļajam, cik viņš ir skaists, cik viņš ir brīnišķīgs, ka tu esi tik laimīga, ka ir tāds cilvēks tavā dzīvē! Un vēl tajā skaistajā dzejā, kas pilnīgi elektrizē. Tā ir ļoti īpatnēja, debešķīga un vienreizēja sajūta pašam," saka Maija Arvena.

Andris Bulis atzīst, ka teksts ir arī tik ietilpīgs un simbolisks, ka teju katrā mēģinājumā viņš tajā atklāj ko jaunu. Viens no lielākajiem izaicinājumiem viņam ir režisores uzstādījums, ka dzeja šoreiz apzināti jādeklamē ļoti poētiski, kas ir pretēji visiem mūsdienu uzskatiem, bet arī tas ar katru mēģinājumu viņam izdodas labāk.

"Teksts ir ļoti poētisks, ļoti erotisks, bet tā erotika ir nevis tā kā mūsdienās – ļoti tieša un konkrēta, bet ļoti tēlaina. Man ir ļoti garš apraksts, kā es redzu sievieti, un šodien tas jau ir liels izaicinājums sievietei teikt tik daudz komplimentu tādā pārmērīgā patosā. Es vienu vakaru pamēģināju mājās sievai noskaitīt vienu virkni komplimentu par to, kāds ir viņas deguns, un viņa ilgi uz mani skatījās, vai ar mani viss ir kārtībā," stāsta Bulis. "Tā kā mēs dzīvojam citā laikā, bet mīlestība, poēzija, iekāre, seksualitāte nav zudusi, es ceru, tāpēc es domāju – Palmu mājā varētu būt interesanti. Kopā ar mūziku, ar dzīvo izpildījumu, ar armēņu dziesmām, kas dod tādu mistisku noskaņu, arī vijole, flauta. Kad armēņu dziedātāja Asmika iedziedas, man skudriņas skrien, un vēl šīs dienas kontekstā, kas notiek Armēnijā un Azerbaidžānā..."

Šādā tik intīmā izrādē īpaši svarīga veiksmīga aktieru izvēle un saspēle, un par to abiem līdzīgs viedoklis.

"Es uzskatu, ka viņš ir īstais Zālamans, man pat grūti iedomāties kādu citu aktieri Latvijā, kurš varētu būt Zālamans," saka Arvena.

"Man ar Maiju ir interesanti. Es esmu augumā fiziski stipri garāks par Maiju, un kaut kā manī iezogas tāda solomoniska sajūta, ja tā drīkst teikt, ka viņš ir tāds varens un viņa tāda maza, un viņa arī saka – es maza, tumša, saulē apdegusi, un tad rodas tāda kā tēvišķa sajūta arī, ka gribas viņu pasargāt. Viņa saka – mani noķēra sargi, un es skatos uz viņu, un man gribas viņu samīļot un, kad es viņu samīļoju, viņa pazūd manos apskāvienos," turpina Bulis.

Augstajā dziesmā ikviens var atrast arī savas mīlestības atspulgu, un tas var būt visdažādākais.

Izrādes idejas autore, režisore un arī lomas tēlotāja krievu versijā Nadīne Bokovikova to uztver kā simbolu citu attiecību stāstam, bet aktieriem dodo brīvu izvēli spēlēt savu versiju.

"Tā ir cilvēka saruna ar Dievu manā skatījumā, bet aktieriem es šo savu skatījumu neesmu stāstījusi, gribu, lai viņi spēlē, kā viņi to redz. Jā, bet, no manas puses, tas nav sievietes un vīrieša stāsts, tas ir vairāk kaut kas garīgs. Kaut ko līdzīgu mēs jūtam, kad lūdzam Dievu," skaidro Nadīne Bokovikova.

Dzejas izrādes ''Dziesmu dziesma'' pirmizrāde Botāniskā dārza Palmu mājā notiks ceturtdien, 15. oktobrī, vispirms būs skatāma latviešu versija un pēc tam arī krievu, kurā Nadīne Bokovikova saspēlēsies ar Jevgeniju Ļeonovu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti