Kultūras ziņas

Atklāj Latvijas paviljonu Venēcijas mākslas biennālē

Kultūras ziņas

Viesturs Kairišs debitē Rīgas Krievu teātrī

Rūdolfa Blaumaņa "Ugunī" izdejos baletā

Blaumaņa «Ugunī» izdejo baletā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Noslēdzot 22. starptautisko Baltijas baleta festivālu, 11.maija vakarā Rīgas Latviešu biedrības namā pirmizrādi piedzīvos muzikāli horeogrāfiskā fantāzija “Ugunī”. Tā tapusi pēc Rūdolfa Blaumaņa slavenās lugas motīviem. Izrādes horeogrāfiju, izmantojot komponista Jura Karlsona mūziku, veidojuši četri latviešu horeogrāfi

Tieši uz tagadējā Rīgas Latviešu biedrības nama skatuves pirmizrādes kādreiz piedzīvoja visas Rūdolfa Blaumaņa lugas. „Ugunī” ir pirmā drāma latviešu literatūrā un viens no skaistākajiem, lai arī sarežģītākajiem mīlas stāstiem. Kristīnes un Edgara kaislības pirms vairākiem gadiem iedvesmoja Litu Beiris izveidot baleta iestudējumu, nodēvējot to par muzikāli horeogrāfisko fantāziju.

"Mēs parādām sešus Blaumaņa uzrakstītos spilgtus raksturus, viņu attiecības," atklāj iestudējuma idejas autore Lita Beiris. "Blaumanis saka – dvēseļu kontakts, ļoti mūsdienīgi! Rūgtā cerība. Viņš saka - šī mīlestība, Kristīnes mīlestība, kas dziļi nicina Edgaru, tomēr ir neizprotamā mīlestība!"

Kopā ar Litu Beiris pie iestudējuma strādājuši vēl trīs horeogrāfi – Regīna Kaupuža un Latvijas Nacionālā baleta solisti Baiba Kokina un Antons Freimanis. Baletā izmantoti komponista Jura Karlsona darbi, kas tapuši teju visa viņa radošā mūža garumā.

Uzvedumā uz divām skatuvēm dejo vadošie Latvijas Nacionālā baleta solisti - Margarita Demjanoka, Antons Freimanis un Annija Kopštāle.

"Skatītājs varēs ieskatīties māksliniekam acīs un rast šo kontaktu ar viņu, varbūt pat dialogu," sola Beiris.

Ceļš uz Blaumani dejas valodā baletā “Ugunī” šovakar Latviešu biedrības namā pagaidām būs vienīgā izrāde, un ar to noslēgsies arī 22. starptautiskais Baltijas baleta festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti