«Biļete uz Tranaju» - ironiski par vilšanos dzīvē un izejas meklējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

10. marta vakarā pirmizrādi Liepājas teātrī piedzīvo muzikāla komēdija „Biļete uz Tranaju”. Roberta Šeklija fantastikas žanrā radītais stāsts iedvesmojis izrādes režisoru un skatuves versijas autoru Ģirtu Šoli. Ar ironiju un smiekliem režisors aktualizē mūsdienu sabiedrībā notiekošo gan varas gaiteņos, gan cilvēku attiecībās.

«Biļete uz Tranaju» - ironiski par vilšanos dzīvē un izejas meklējumiem
00:00 / 02:13
Lejuplādēt

Izrādes galvenais varonis Marvins Gudmens apmeklē kompāniju „Ekokosmoss”. Viņš ir vīlies cilvēkos un valsts pārvaldē, tāpēc nolēmis pamest zemi, lai dotos uz visuma nostūrī esošo Tranaju, kur cilvēkiem izdevies īstenot ideju par utopiju. Marvina Gudmena lomā iejūtas Kaspars Kārkliņš, kurš par savu varoni saka:

„Marvins Gudmens ir no dzīves noguris cilvēks ar dažādām problēmām, kurš meklē risinājumu problēmām. Viņš ir nobriedis pārmaiņām.”

Katrs skatītājs, iespējams, ieraudzīs kaut ko savu un citādi, nepareizs nebūs nekas, saka aktieris.

Vairākās lomās izrādē iejūtas aktrise Ilze Jura. Viņa ir kompānijas „Ekokosmoss” reklāmas seja, kas skatās cauri televīzijas ekrānam. Viņa arī Tranajas iemītniece:

„Mani izrāde uzrunāja spēcīgi, jo vēl joprojām Latvijā ir aktuāla aizbraukšanas tēma. Marvins arī jūtas pievilts, viņš jūtas slikti, tāpēc viņš brauc Tranaju - uz savu iedomu zemi.''

Šekliju ir viegli lasīt, bet grūti aizmirst, reiz lasīto kādā no stāstu izdevumiem atceras režisors Ģirts Šolis. Arī izrāde veidota tā, lai to būtu gan viegli skatīties, gan daudz par to prātot izrādes laikā un vēl pēc tam:

„Tematika ir aktuāla daudzos aspektos. Nāk vēlēšanu laiks. Ir dažādas lietas, kas jāparaksta Eiropas Savienības likumu kontekstā, tad strīdas, jo esam dzīvi cilvēki. Stāsts ir ļoti pateicīgs, lai mēs varam parunāt par nopietnām lietām, varam pakoķetēt ar to. Runājam arī par sieviešu un vīriešu attiecībām no ironiska viedokļa. Tranaja ir vieta, kur piepildās Marvina kunga sapņi, tā ir tāda kā Aizspogulija Liepājai un Latvijai.”

Marvins Gudmens nes parastā vidusmēra vīrieša atziņas par dzīvi, arī reakcijas. Arī muzikālās komēdijas žanrs nav nejauši izvēlēts.

„Tas ir vīrieša skatījums uz pasauli, caur kuru daudz var uzzināt arī sievietes. Tematika ļoti plaša. Katrā gadījumā esam pavadījuši divus mēnešus radošā atmosfērā, ceru, ka visi zemteksti un humors tiks līdz skatītājam,” skaidro Šolis.

Iespējams, skatītājiem gribēsies apmeklēt izrādi vēlreiz, jo beigas stāstu sagroza, saka režisors. Vai tiešām Tranajā realizētajā utopijā nav noziedzības, visi dzīvo laimīgi un pārtikuši?

Pārējās lomās aktieri - Egons Dombrovskis, Armands Kaušelis, Viktors Ellers, Signe Dancīte, Edgars Pujāts, Sandis Pēcis, Pēteris Lapiņš.

Lai taptu iestudējums, režisors piesaistījis arī plašu radošo komandu – komponistu Miku Frišfeldu, scenogrāfu Oskaru Dreģi, kostīmu mākslinieci no Lietuvas, kurai šī būs debija teātrī – Aruni Daukantaiti, horeogrāfi Katrīnu Albuži, video mākslinieku Pēteri Brīniņu un gaismu mākslinieku Klāvu Gūtmani.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti