Bērnu izrādē «Istabas fabulas» Znotiņš aicina līdzdarboties mazos skatītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galerija "Istaba" Rīgā labi pazīstama kā izstāžu zāle un mākslas priekšmetu veikals, bet no svētdienas, 12.oktobra, tur tiks spēlēts arī teātris. Tā būs režisora Jāņa Znotiņa iestudētā izrāde bērniem "Istabas fabulas", kas veidota pēc Ivana Krilova fabulu motīviem.

Izrādē īpaša vieta būs galerijas videi un mākslas priekšmetiem, jo tieši ar to palīdzību tiks uzburti Ivana Krilova fabulu tēli un situācijas. Lomās darbosies Laura Siliņa un arī pats izrādes režisors Jānis Znotiņš. Izrādes mākslinieks ir Ričards Millers.

"Tu būsi Vilks, un tu vari taisīt Vilku no visa, ko šeit redzi. Un es būšu Zaķītis," - pēc šī dialoga aktieri ļoti veikli no galerijā "Istaba" atrodamajiem mākslas priekšmetiem izveido tēlus. Vilku simbolizē pelēks spainis, kuram ar knaģi piestiprināta vilka maska, bet zaķīti - uz rokas uzvilkts galerijas iepakojuma maisiņš. Zaķīša austiņas ir svecītes, bet actiņas - gredzeni ar apaļiem akmeņiem.

Sākumskolas bērniem un viņu vecākiem veltītā izrāde veidota pēc Ivana Krilova fabulu motīviem, iestudējums sastāv no etīdēm. Katrā no tām, caur atraktīvi izstāstītu stāstu no dzīvnieku pasaules, tiek apspriesta kāda cilvēku īpašība.

"Mēs spēlējam galerijā "Istaba", tikai nedaudz pielāgojam šo telpu, paņemot nost plīstošās lietas, jo bail tomēr šos mākslas darbus sabojāt. Centrālais logs ir pilnībā atbrīvots - uz tā mēs rakstām cilvēku rakstura īpašības,  ko mēs izvēlējāmies no Krilova fabulām. Tās ir: slinkums, meli, skopums, liekulība, dusmas. Beigās, kā mēs sakām, ja labi pastrādā, var arī pamuļķoties, tāpēc mēs visu izrādi noslēdzam ar muļķību," stāsta režisors un aktieris Jānis Znotiņš.

Izrādē bērni nebūs tikai pasīvi skatītāji, bet būs aicināti aktīvi līdzdarboties. Pirmajā atklātajā mēģinājumā aktieri jau pārliecinājušies, ka bērni ļoti ātri iejūtas situācijās un iesaistās izrādes veidošanā.

"Mēs iesaistām bērnus, uzdodam viņiem jautājumus, dodam viņiem lielu brīvību. Līdz šim mums ir bijis viens mēģinājums ar bērniem, un jau tajā parādījās iespējamība, ka bērni ir gatavi aktīvi līdzdarboties. Piemēram, mēs piedāvājām, ka Lapsa varētu izskatīties apmēram šādi, bet tad viens bērns izsaucās: "Viņai vajag vēl to cepuri!" Mēs paņēmām ieteikto cepuri, līdz ar to bērns bija radoši iesaistījies šī tēla veidošanā," norāda Jānis Znotiņš. 

Aktrise Laura Siliņa akcentē, ka izrādes mērķis nav bērnus tikai smīdināt un izklaidēt, bet aicināt uz dialogu un dziļākām pārdomām.

"Izrādes fundaments ir tas, ka mēs turamies pie konkrētiem vārdiem, piemēram, slinkums, meli, dusmas. Šie vārdi bērniem ir ļoti labi saprotami, bet mums ir arī kāds sarežģītāks vārds, ko es tagad neatklāšu, bet, ja bērni atnāks, viņi to iemācīsies. Mūsu pašu vidū izraisījās diskusijas, ka varbūt bērni šo vārdu var nesaprast. Lai arī tā būtu, bet mēs rosināsim viņus domāt šajā virzienā. Lai viņi sāk iepazīt šo vārdu un varbūt sazīmē arī sevī šo īpašību," skaidro Laura Siliņa.

Izrādes mākslinieks Ričards Millers galeriju "Istaba" uzskata par ļoti pateicīgu vidi gan šādam objektu teātra žanram, gan Krilova fabulu vēstījuma atklāšanai. "Šī ir publiska telpa. Doma ir tāda, ka caur fabulām mēs iemācāmies būt labāki, tādā veidā mēs arī publisko telpu padarām labāku," teic Ričards Millers.

Jāņa Znotiņa iestudējuma "Istabas fabulas" pirmizrāde galerijā "Istaba" Rīgā būs skatāma svētdien, 12.oktobrī. Tā tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti