Kultūras ziņas

Latvijas alternatīvā skatuve

Kultūras ziņas

Dailes teātrī melu drāmas pirmizrāde

Bērnu idejas pārvēršas lugās

Bērnu idejas pārvēršas lugās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Dirty Deal Teatro" šobrīd notiek meistardarbnīca "Bērni ar stāstiem". Tur pēc bērnu iesūtītajā idejām jaunie dramaturgi kopā ar šo ideju autoriem rada jaunas lugas un visu nedēļu apgūst zināšanas par veidiem, cik dažādi mūsdienās iespējams rakstīt lugas.

"Vajag radīt tā, lai visi skatītāji noticētu, ka tā var notikt! Viss var notikt, bet vajag, lai tas izskatītos reāli!" uzsver Reinis (8 gadi).

Lūk, ar šādu pārliecību astoņgadīgais Reinis uzrakstījis jau sešus darbus un iesūtījis arī idejas pieteikumu lugai par tēmu "Nākotne", kas nākotnē varētu tikt iestudēta "Dirty Deal Teatro".

"Par izrādes un lugas tapšanu vienmēr ir jautājums, vai tas, kas notiek uz skatuves, jauniešiem ir vajadzīgs un viņu interesē, un ko viņi tur gribētu redzēt? Tad bija doma to pajautāt viņiem pašiem, un tas aicinājums bija 3.-10.klašu skolēniem uzrakstīt ideju, par kuru viņi gribētu, lai taptu stāsts, luga, dzejolis un kuru vēlāk varētu padarīt skatuvisku," stāsta "Dirty Deal Teatro" dramaturgs Jānis Balodis.

"Tas mans stāstiņš sākumā domāts kā romāns vai kā fantasy, man patīk fantasy žanrs, nevis par rūķiem, pūķiem, bet tā saprāta robežās," atklāj Alise (15 gadi). "Man nākotne tādā interpretācijā, ka nākotne var arī nepienākt, ka izveidojas laika cilpa, kurā visi tēli, kas tur darbojas ir iesprūduši."

Pacietība, pacietība un vēlreiz pacietība – tāds ir pirmais iespaids, atverot durvis uz meistardarbnīcu, kurā serbu režisors un teātra mākslas pasniedzējs māca Latvijas jaunajiem dramaturgiem veidus, kā un cik dažādi var rakstīt lugas. Jo pieciem jaunajiem dramaturgiem nedēļas laikā no bērnu iesūtītajām un žūrijas izvelētajām idejām kopā ar jaunajiem autoriem jārada lugas.

"Tas sarežģītākais, kas būs jāizdara, ka kāda cita ideja būs jāpārvērš par savu vai vismaz daļēji savu tekstu. Tāpēc tagad ir būtiski paskatīties uz ļoti savādiem risinājumiem," skaidro dramaturgs Matīss Kricmanis.

"Nav viena veida, kā uzrakstīt lugu. Es rādu dažādus piemērus, kā to darīt un cik atšķirīgi iespējams palūkoties uz vienu tekstu vai ideju un to apspēlēt," norāda teātra režisors un teorētiķis Bojans Djordjevs.

Jau šo svētdien, publiskajā lasījumā dramaturgi kopā ar bērniem publiskajā lasījumā prezentēs piecas idejas iespējamām izrādēm nākotnē, kas paredzētas jauniešu auditorijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti