Dienas ziņas

Grigule vēl nav izlēmusi par pievienošanos jaunai grupai

Dienas ziņas

Latgales zemessargi gaida modernu tehniku

Starptautiskais bērnu baleta festivāls Liepājā

Bērnu baleta festivāls pierāda – interese par baletu nav mazinājusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai popularizētu baleta mākslas senās tradīcijas, Liepājā jau trešo gadu tiek rīkots Starptautisks Bērnu baleta festivāls. Tas  pulcē gan jaunos dejotājus no dažādām valstīm, gan arī pieredzes bagātus pedagogus, baleta meistarus.  

Starptautiskajā bērnu baleta festivālā visus trīs gadus piedalās Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi. Šoreiz skatītājus viņi priecē ar izrādi „Koklētājs un velns”, kas veidota pēc latviešu pasakas motīviem. Uz Liepājas teātra skatuves savos tēlos cenšas iejusties dažāda vecuma topošie baletdejotāji. Pedagogi un arī paši izpildītāji atzīst, ka šī ir pirmā pieredze ceļā uz lielo baletu.

Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pedagoģe Regīna Kaupuža stāsta, ka te veidojas izpratne par to, kas ir baleta mākslinieks, ar ko tas saistīts, ar kādām zināšanām, kādām prasmēm, kādām izjūtām, ar kādu dvēselisko atdevi un emocijām.

Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas 5.klases audzēkne Justīne Telče atzīst, ka tas ir diezgan smagi, „jo ir jāpārnes visas savas koncentrācijas spējas uz skatuvi, tomēr tajā pašā laikā, tas ir kas jauns un interesants manā dzīvē”.

Starptautiskais bērnu baleta festivāls pulcē aptuveni 300 dalībnieku, šogad pārstāvētas Baltijas valstu baleta skolas un studijas. Topošos dejotājus vērtē un savus padomus meistarklasēs sniedz baleta mākslinieki.

Tallinas baletskolas pedagogs Viesturs Jansons stāsta, ka viņš redz, kā bērni dejo, un „mēs varam runāt un tas ir ļoti būtiski arī nākotnē, viņi nav sveši viens otram”.

Pedagogi atzīst, ka interese par baletu, īpaši bērniem nebūt nav mazinājusies. Tā, piemēram, Liepājas baleta un deju studijā šobrīd mācās aptuveni 70 audzēkņi.

Festivāla organizatore, Liepājas baleta un deju studijas vadītāja Ingrīda Lūre stāsta, ka „vislielākā piekrišana studijā mums ir pašiem mazākajiem - četrgadīgajiem, kas vēlas kļūt par balerīnām tai vecumā, bet vēlāk sāk izvērtēt - vai tas tiešām ir man”.

Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa saka, ka balets ir ļoti prasīga profesija visādā ziņā un ļoti īslaicīgs ir baletdejotāja mūžs, līdz ar to tā ir problēma. „Daudzi, arī talantīgi bērni, šobrīd Latviju pamet. Tā ir vispārējā tendence, ne tikai baletā,” secina Bāliņa.

Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos – četrdesmitajos gados Liepājas teātrī darbojās baleta trupa.  Organizatori uzskata, ka tad šāds festivāls, iespējams, veicinās senās tradīcijas atdzimšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti