Bērni sāk gatavoties Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas deju uzvedumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viens no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem nākamgad būs vērienīgais brīvdabas deju uzvedums „Mūzika, deja, piedzīvojums!” Tajā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un aptuveni 100 bērnu no Rīgas Sociālā dienesta dienas centriem.

Visu šo nedēļu Engurē risinājās radošā nometne, kurā dienas centru bērni iepazinās viens ar otru, piedalījās sporta spēlēs, bet pats galvenais - horeogrāfa Agra Daņiļēviča vadībā - sāka apgūt dejas soļus topošajam uzdevumam.

Radošā nometne šonedēļ Engurē ir pirmā iepazīšanās, lai jau no septembra šie 70 dienas centru bērni rūpīgi sāktu strādāt pie lielā deju uzveduma, kas Rīgā būs skatāms nākamgad, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Daņiļēvičs bērniem ir liela autoritāte. Kāds no bērniem pat atklāj, ka projektā iesaistījies tādēļ, lai mammai varētu palielīties, ka strādājis kopā ar Daņiļēviču:

Bērni, kuri apmeklē sociālo dienestu pārraudzībā esošos dienas centrus, bieži vien ir hiperaktīvi, ļoti ātri, viņiem ir grūti koncentrēt uzmanību. Arī Agris Daņiļēvičs atzīstas, ka ar šiem žiperiem strādāt ne pavisam nav viegli, neskatoties pat uz viņa lielo pieredzi… Tāpēc vēl jo īpašāks prieks, ka nometnes laikā bērnus tomēr izdevies aizraut un motivēt darbam.

„Mūsu šī brīža uzdevums ir viņiem iedot šo te izrādes garšu. Dejas un kustēšanās prieku, improvizācijas un prāta brīvības prieku, lai viņi un visi iesaistītie profesionāļi gala rezultātā varētu sajust gandarījumu, ka ir izdarījuši tiešām labu darbu,” stāsta horeogrāfs.

„Latvijas Koncertu” projektu vadītāja Sanda Katkeviča stāsta, ka šādi projekti, kad augstas raudzes profesionāļi veido sadarbību ar bērniem, pasaulē kļūst aizvien izplatītāki.

Latvijas projektu visvairāk iedvesmojis līdzīgs uzvedums, ko īstenojuši slavenie Berlīnes Filharmoniķi un sers Saimons Retls „Mūsu projektā ideja iesaistīt bērnus no varbūt ne tik „viegliem” sociāliem slāņiem bija tamdēļ, ka mums liekas, ka mūzika un deja dara pasauli labāku. Mēs arī vēlamies, lai šie bērni redz ikdienā kaut ko labāku, un tad varbūt arī viņu nākotne saistīties ar labākām lietām un idejām,” skaidro Katkeviča.

Projekta kuiminācija paredzēta nākamā gada jūnijā „Rīga 2014" ietvaros, kad Daņiļēviča un zviedru režisores Zigrīdas Reibo veidotais brīvdabas deju uzvedums būs skatāms uz Spīķeru promenādes skatuves.

Līdzās 70 dienas centru bērniem tajā piedalīsies arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris zviedru diriģenta Kristiana Lindberga vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti