Barišņikova izrādes «Vēstule cilvēkam» tehnisko prasību izpildē iesaistītas vismaz četras valstis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgā jau ieradies Mihails Barišņikovs, lai trešdien, 3.augustā, kāptu uz Latvijas Nacionālās operas skatuves monoizrādē “Vēstule cilvēkam”, informē „Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds”. Lai sāktu gatavoties pirmizrādei, šodien ierodas arī pārējā trupa.

 

Šī ir trešā reize, kad Barišņikovs uzstāsies uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Izrādi, kuras pamatā ir 20.gs. izcilā baletdejotāja Vāclava Ņižinska dienasgrāmatas teksti, ikoniskais režisors Roberts Vilsons radījis īpaši Barišņikovam.

Savā slavas virsotnē Ņižinskis (1889-1950) tika atzīts par vienu no izcilākajiem Rietumu kultūras baleta māksliniekiem. Ņižinskis bija arī slavenās Sergeja Djagiļeva Krievu baleta trupas dalībnieks un modernā baleta horeogrāfijas pamatlicējs. Viņa sākotnējie darbi ir “Fauna diendusa” un “Svētpavasaris”. Trešajā gadu desmitā Ņižinskim sākās garīgas problēmas, tādēļ viņa dienasgrāmatas, kas tapušas laikā no 1919.gada 19.janvāra līdz 4.martam dokumentē un izgaismo jaunā vīrieša garīgās veselības sabrukumu.

Monoizrāde “Vēstule cilvēkam” ir viens no tehniski sarežģītākajiem iestudējumiem kāds uzvests Latvijā. Pēc viesizrāžu organizētāja Andreja Žagara paustā, lai varētu īstenot visas tehniskās prasības, aprīkojumu nācās meklēt pat ārpus Baltijas robežām - tā daļa gaismu ceļoja no Itālijas un Francijas, daļa no - Igaunijas. Kopumā izrādes organizēšanā ir iesaistīti vairākus desmitus liela cilvēku komanda un nepieciešamais aprīkojums tiek gādāts no četrām dažādām valstīm.

“Nozīme ir katrai detaļai - dekorācijām, gaismām, video projekcijām, skaņām un balsīm, tāpēc arī izrāde katru reizi īpaši tiek adaptēta katrai konkrētajai skatuvei. Tā kā Latvijas Nacionālās operas skatuve ir lielāka nekā tās, kur šī izrāde ir uzvesta iepriekš, tas mums sagādāja papildu izaicinājumu,” sacīja Žagars.

“Gaismu specefekti ir sevišķi svarīga Vilsona daiļrades daļa un šajā jomā nekādas kvalitātes atlaides netiek pieļautas. Mēs pēdējos četrus, piecus mēnešus esam aktīvi strādājuši, lai izpildītu detalizēto režisora specifikāciju, lai skatītāji Latvijā varētu baudīt izrādi visaugstākajā kvalitātē,” uzsvēra viens no viesizrāžu organizatoriem un kompānijas “Riga Art Festival” pārstāvis Aleksandrs Šenkmans.

Jau vēstīts, ka “Vēstule cilvēkam” pirmizrādi piedzīvoja pērn Spoleto, Itālijā, šogad tā turpina pasaules turneju, kurā iekļauta arī Barišņikova dzimtā Latvija. Izrādi Rīgā varēs skatīt piecus vakarus pēc kārtas - no 3. līdz 7.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti