Baltijas opernami vērtē iespēju vasarā rīkot brīvdabas pasākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Baltijas operteātru vadītāji 20. maijā attālināti tikās, lai pārrunātu darbību Covid-19 krīzes ietekmē, tai skaitā iespēju jau vasarā rīkot brīvdabas pasākumus, medijus informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārstāve Irbe Treile.

“Zoom” konferencē tikās Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš un valdes locekle Inese Eglīte, Lietuvas Nacionālā operas un baleta teātra direktors Jons Sakalausks un Igaunijas Nacionālās operas ģenerāldirektors Aivars Mae.

Irbe Treile skaidroja, ka tikšanās laikā apspriests, kā Covid-19 krīze līdz šim ir ietekmējusi operteātru darbību – mākslinieku, administrācijas un tehniskā personāla darbu, kopējo finansiālo situāciju un pasākumu pārcelšanu. Tika vērtēti arī nākotnes plāni un ieceres, kas ļautu efektīvi atsākt darbu.

Jau tagad opernamos plāno, kādas izmaiņas darba organizācijas procesā būs nepieciešamas, lai mazinātu potenciālos riskus brīdī, kad opernami vērs savas durvis skatītājiem, uzsvēra Treile.

Šobrīd, pēc vairāku mēnešu pārtraukuma, visi trīs Baltijas operteātri ir atsākuši mēģinājumu procesu, ievērojot katras valsts valdības noteiktos ierobežojumus. Latvijas Nacionālajā operā un baletā no šīs nedēļas mēģinājumus ir atsākuši gan baleta mākslinieki, gan operas solisti, individuālās stundās tiekoties ar koncertmeistariem un gatavojot lomas.

Gaidot jauno sezonu, visi trīs opernami vērtē iespēju rīkot brīvdabas pasākumus, kas varētu notikt jau vasarā.

"Igaunijā no 1. jūlija ir atļauti brīvdabas pasākumi, kuros, ievērojot epidemiologu noteiktos drošības ierobežojumus, var pulcēties līdz pat tūkstoš cilvēkiem. Latvijas Nacionālās operas un baleta valde izsaka cerību, ka arī Latvijā pēc 9. jūnija ierobežojumi tiks mīkstināti. Jau šobrīd meklējam iespējas, kā mūsu mākslinieki vasarā varētu priecēt skatītājus koncertos ārpus operas telpām," saka Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

Irbe Treile pavēstīja, ka teātru telpās katras valsts opernams izrādes plāno atsākt atšķirīgos laikos. Pašreiz plānots, ka Lietuvas Nacionālā opera un balets izrādes atsāks augustā, Igaunijas opera durvis saviem skatītājiem plāno vērt septembrī,

savukārt Latvijas Nacionālā opera un balets prognozē, ka jaunās sezonas pilna sastāva mēģinājumi varētu sākties septembrī un pirmās izrādes ar skatītājiem notikt oktobrī.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti