Baltijas Dejas platformā izrādīs trīs Latvijas mākslinieku darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izraudzīti dejas mākslinieki un darbi, kuri pārstāvēs Latviju Baltijas Dejas platformā. No 19. līdz 21. maijam tā Tallinā pulcēs Baltijas valstu māksliniekus un starptautiskus ekspertus, informēja Latvijas Dejas informācijas centra pārstāve Maija Treile. Platformā tiks izrādītas Janas Jacukas un Lauras Stašānes izrāde "Baiļu rutīna", apvienības "IevaKrish" darbs "Labra nams", kā arī izrāde "Ļoti labas minūtes", kuru veidojuši Elīna un Rūdolfs Gediņi un Krista un Reinis Dzudzilo.

Savukārt Kristīne Brīniņa, Vilnis Bīriņš, Agate Bankava, Gundega Rēdere, biedrība "LAUKKU" un biedrība "Party" prezentēs savus darbus pičošanas sesijā.

Baltijas Dejas platforma ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgi veidots notikums, kura mērķis ir iepazīstināt ar visu trīs Baltijas valstu dejas mākslu, kā arī sniegt iespēju vietējiem māksliniekiem satikt dejas mākslas ekspertus un pārstāvjus no visas pasaules. Pirmo reizi Baltijas dejas platforma norisinājās 2019. gadā Viļņā, Lietuvā.

Apvienības "IevaKrish" darbs "Labra nams"
Apvienības "IevaKrish" darbs "Labra nams"

Dalībai 2022. gada Baltijas Dejas platformā trīs kategorijās – performance / dejas izrāde, pičošana jeb darbu prezentēšana un meistarklase – tika saņemti kopumā 104 Baltijas valstu dejas mākslinieku pieteikumi. Pagājušā gada nogalē katrā no Baltijas valstīm vietējā žūrija atlasīja no savas valsts ne vairāk kā 10 dejas izrādes, 10 pičus un trīs meistarklases. Latvijas žūrijā darbojās horeogrāfes Sintija Siliņa, Rūta Pūce un neatkarīgā mākslas kuratore un producente, Latvijas Jaunā teātra institūta radošā direktore Beka Bergere.

Izrāde "Baiļu rutīna" Ģertrūdes ielas teātrī
Izrāde "Baiļu rutīna" Ģertrūdes ielas teātrī

Savukārt janvārī darbu uzsāka starptautiska žūrija, kuras uzdevums bija izveidot galīgo Baltijas Dejas platformas mākslinieku atlasi. Žūrijā darbojās dažādu valstu skatuves mākslas profesionāļi un kuratori: Stīna Nīlsena (Norvēģija), starptautiskā Oslo deju festivāla "Coda" mākslinieciskā vadītāja; Kerstina Šrota (Somija), dejas mākslas festivāla "Moving in November" mākslinieciskā vadītāja; Beka Bergere (Austrālija/Latvija), neatkarīga mākslas kuratore un producente, Latvijas Jaunā teātra institūta radošā direktore; Gvena Hsin-Ji Čanga (Taivāna/Luksemburga), dejas un cirka producente un menedžere; Nastja Prošutinskaja (Krievija), mākslas kritiķe un neatkarīga dejas kuratore.

Igauniju izrāžu un performanču kategorijā Baltijas Dejas platformā pārstāvēs Marts Kangro ar darbu "Past Perfect", Jete Lona Hermane un Jonatans Rozenbergs ar izrādi "Eden Detail", apvienība "Olmelumad" ar darbu "Olmeulmad: Sanctum Textum*". Savukārt no Lietuvas platformā būs skatāmas Raimondas Gudavičiūtes izrāde "M(other)", Annas Marijas Adomaitītes darbs "Workpiece" un "Science and Art Laboratory" (MMLAB) izrāde "Dance for an Object and a Child".

Baltijas Dejas platformu organizē Lietuvas Dejas informācijas centrs, Igaunijas Teātra un laikmetīgās dejas platforma "Sõltumatu Tantsu Lava" un Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Horeogrāfu asociāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti