Baltijas baleta festivāls pulcēs mūzikas un dejas zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ļoti bagātu un daudzveidīgu programmu šajā pavasarī piedāvās ikgadējais Baltijas baleta festivāls. Līdzās klasikai tajā iepazīsim absolūto modernismu, kā arī izcilākās flamenko dejas interpretācijas.

Līdzās deju izrādēm redzēsim arī dejas iedvesmotas mākslas izstādes, kinofilmas, kā arī klavierkoncertu, kura laikā pianiste vilks kājās puantes un iepriecinās skatītājus arī ar deju.

Festivāla notikumi līdzās Rīgai risināsies arī Preiļos, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī.

Baleta festivāla atklāšanā Dzelzceļa stacijā šoreiz skanēs Raimonda Paula mūzika, un Nacionālā baleta solisti, „Dzirnu” un baleta studijas „Grande” dejotāji izdejos kompozīciju „Dvēseles stīgas”, priekšnesumu bagātinās arī pagājušā gadsimta pirmās puses kino kadri.

Festivāla aizsākumā gaidāms arī ļoti interesants un vēl līdz šim  festivālā nebijis koncerts „Deja ar klavierēm”. Tā galvenā varone būs pianiste Diāna Zandberga, kura gan spēlēs klavieres, gan vienā brīdī vilks kājās puantes un sniegs arī dejas priekšnesumu. Ja klavieres viņa sākusi spēlēt piecu gadu vecumā, tad dejot sākusi četros gados un dara to vēl joprojām paralēli klavierspēlei.

„Iecere ir tāda, ka visi skaņdarbi konceptuāli ir saistīti ar deju. Tas ir kā krāšņs ceļojums starp dažādu laikmetu deju žanriem. Un koncepta rozīnīte būs otrajā daļā, kad es pēc Šopēna „Mazurkas” celšos un dejošu, un uz puantēm,” norāda Zandberga.

Festivāla laikā varēsim arī ieraudzīt, kā deja izskatās iemiesota rotās. To mums parādīs rotu māksliniece Anna Fanigina, kura, iedvesmojoties no kādas baleta izrādes, izveidojusi sudraba brošu kolekciju.

Festivāla direktore Lita Beiris to ar lielu prieku iekļāvusi festivāla programmā. „Katrs nelielais mākslas darbs ir iemūžināts dejas mirklis. Un kāpēc gan ne? Nebūsim tik konservatīvi, ne jau tikai izrāde ir mākslas darbs,” saka Beiris.

Bet tieši deju izrādes būs galvenie festivāla notikumi, pie tam ļoti daudzveidīgas. To vidū deju izrāde „Bob'Art” no Briseles, ko piedāvās deju kompānija „Opinion Public”.

„Ļoti spēcīga dejas grupa. Pieci mākslinieki, kuri nedaudz apskatīsies uz deju no malas un mazliet paironizēs. Izrādē būs daudz pārģērbšanos. Tās beigās visi dzers šampanieti,” intrigai stāsta Beiris.

Viņa sola, ka ļoti interesanti mūsu skatītājiem būs iepazīties arī ar Polijas Dejas teātri, kas piedāvās Latvijā labi pazīstamā norvēģu horeogrāfa Jo Stromgrena iestudējumu.

Bet īpašs festivāla akcents būs Spānijas flamenko deju kompānijas „Hesus Karmona and SIA” viesizrādes Latvijā. Hesuss Karmona ir izcila flamenko zvaigzne Spānijā un pasaulē, un Latvijā viņš piedāvās izrādi „Baltais un melnais”.

„Kam nepatīk flamenko? Es domāju - tāda cilvēka nav. Izrāde „Baltais un melnais” parādīs tādu kā skalu - no cilvēka gaišās puses līdz viņa tumšajai pusei, un tā jau arī ir flamenko būtība. Runājot par Hesuss Karmona, - es nesen uz ielas satiku vienu paziņu, kura strādā arī Spānijā, un, kad viņa uzzināja, ka Rīgā būs Hesuss Karmona, viņa nokliedzās pa visu Merķeļa ielu: „Vai tiešām tas var būt?”. Jā, es varu apliecināt, ka viņš tiešām būs Latvijā”,” par vienu no lielākajām pasākuma zvaigznēm saka Lita Beiris.

Bet Dānijas Dejas teātris uz Rīgu vedīs pazīstamā horeogrāfa Tima Ruštona iestudējumu „Melnais dimants”. „Melnais dimants” ir burbuļojošs, mirdzošs, gaišs un seksīgs, tās ir attiecības starp diviem mīlētājiem,” iepazīstina Beiris.

19. Baltijas baleta festivālu atklās 7.aprīlī un ļoti daudzveidīgos notikumos tas turpināsies līdz pat 18. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti