Baltijas baleta festivāls - klasika, eksperimenti un pilnīgs ārprāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau 7. aprīlī ar koncertu Rīgas Dzelzceļa stacijā tiks atklāts 19. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, kas līdz pat 18. maijam priecēs ar daudzveidīgām norisēm, īpašām „odziņām” un košiem viesiem.

Festivāla starta punktu nemainām: stacija allaž bijusi satikšanās un šķiršanās vieta, un visos laikos tajā skanējusi mūzika – gan kādu mīļu cilvēku pavadot, gan sagaidot. Ideja radās 1997. gadā, un nu jau visiem kļuvis skaidrs: ja stacijā skan mūzika un rosās dejotāji, sācies baleta festivāls,” intervijā „Klasikai” stāsta festivāla direktore Lita Beiris.

19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla atklāšanas ceremonijas centrā likta Raimonda Paula personība.

„Raimonds Pauls daudziem ir mīļš un dvēseliski tuvs, tāpēc sešu horeogrāfu vadībā tapis inscenēts baleta uzvedums „Dvēseles stīgas”, kurā piedalīsies gan Latvijas Nacionālā baleta mākslinieki, gan deju grupas „Dzirnas” un vēl citu kompāniju dejotāji,” atklāj Beiris.

19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmā skatītāji varēs baudīt gan dienvidu kaismīgos, saules pielietos ritmus, gan ziemeļu īpatnējā skarbuma pievilcību un dzīves alkas. Ikvienam būs iespēja piedzīvot kontrastus un nebeidzamās iespējas dejas tehnikā, horeogrāfijā un emocijās, ko sniegs laikmetīgā dejas kompānijas - Briseles laikmetīgās dejas kompānija „Opinion Public”, Polijas dejas teātris no Poznaņas, pašreizējā spāņu flamenko zvaigzne Hesus Karmona no Barselonas. Galā koncertā uzstāsies baleta prīmas un premjeri, kā arī vadošie solisti no Maskavas Lielā teātra, Berlīnes Valsts operas un citiem baleta teātriem.

Baleta festivāls ir lieliska iespēja baudīt daudz interesanta – jaunradi, klasiku - un līdzās dejai novērtēt arī projektus, kas pārstāv citus mākslas veidus – vizuālo mākslu un kino,” uzsver Beiris.

Viņa neslēpj gandarījumu par izcilajiem viesiem.

„Baudīsim Briseles laikmetīgās dejas kompānijas fascinējošo sniegumu. „Opinion Public” mazliet paskatīsies uz deju no malas, mazliet pakoķetēs, mazliet paironizēs un pārģērbsies, skanēs arī dzīvā mūzika. Un noslēgumā visi dzersim šampanieti - vai nav skaisti?"

Tāpat Lita Beiris slavē poļu dejas teātri no Poznaņas, kas Latvijas publikai savdabīgi tēlainā uzvedumā „Četrdesmit” atspoguļos sievietes dzīvesstāstu 40 gadu garumā. „Polija ir bagāta ar izcila līmeņa mākslu, kultūru un ļoti spēcīgu dejas mākslu. Tāpēc esam gandarīti, ka pirmo reizi Latvijā ar pilnmetrāžas uzvedumu viesosies pilnasinīga kompānija, kas šogad atzīmē 40 gadu pastāvēšanas jubileju."

Neiztrūks arī tradicionālais galā koncerts, kas norisināsies 14. Aprīlī Latvijas Nacionālajā operā. Beiris norāda – kā vienmēr, galā koncerts piedāvās daudzveidību un dažādu žanru apkopojumu, kas īsti atbilst festivāla moto - no klasikas līdz avangardam.

Koncerta viesu pulkā Lita Beiris īpaši izceļ Berlīnes Valsts operas primabalerīnu Elisu Kariljo Kavreru, kura dejas mākslā spēj paveikt neiespējamo, kā arī Francijas deju kompānijas „Company Sebastien Ramirez” līderus - Sebastjenu Ramiresu un Hondži Vangu.

„Abi dejotāji ir daudzu laikmetīgās dejas konkursu laureāti, turklāt neticami augstā līmenī pacēluši hiphopu! Tas būs eksperiments un pilnīgs ārprāts – aizraujoši un enerģētiski; kas tāds, ko nespēj klasiskie dejotāji,” uzsver Beiris.

Beiris atklāj, ka festivāla odziņa būs pianistes Diānas Zandbergas koncerts „Dejas ar klavierēm".

Izrādās, ka mūsu virtuozā pianiste Diāna Zandberga ir arī dejotāja, tāpēc koncertā redzēsim viņu uz puantēm. Apvienojums ir ekstraordinārs – ne katrs mūziķis, kurš ikdienu nesātīgi velta savam instrumentam, vienlaikus profesionālā līmenī ir gatavs darīt arī ko gluži citu.”

19. Baltijas baleta festivāls šķērsos galvaspilsētas robežas un dosies uz Latvijas reģioniem. Spāņu flamenko zvaigzne Hesus Karmona kopā ar savu deju kompāniju viesosies Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, kā arī Ventspilī, „Jūras vārtos”. Briseles kompānija viesosies Preiļos – ar šo pilsētu Baltijas baleta festivāla rīkotājiem izveidojusies jau daudzu gadu veiksmīga sadarbība. Polijas kompānija viesosies Valmieras Kultūras centrā. Notiks arī meistarklases, kino seansi un tiks atklāta īpaša mākslas izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti