Kultūras ziņas

Ledus mūzika

Kultūras ziņas

Ēnu diena skatuves mākslas tempļos

Baltijas baleta festivālu gaidot

Baltijas baleta festivālā uz skatuves atgriezīsies sen neredzētas baleta dīvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc mēneša baleta cienītājus Latvijā uz baleta mākslai veltītām izstādēm, izrādēm un meistarklasēm jau 25. reizi pulcēs Starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Atšķirīgu dejas žanru mākslinieki no Kubas, ASV, Francijas un Somijas uzstāsies Rīgā, Ventspilī, Rēzeknē un Preiļos. Kā īpašu pārsteigumu festivāla rīkotāji sola sen neredzētu Latvijas baleta dīvu atgriešanos uz skatuves.

25. starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmā iekļautas līdz šim neredzētas laikmetīgā baleta kompānijas no Baltijas, ASV, Francijas, Somijas un Kubas. Tieši kopā ar kubiešu horeogrāfu un multimākslinieku Giljermo Luisu Hortu Betankortu dejas performancē “Baleta pasaules noslēpumi” uz deju grīdas atgriezīsies skatuves karjeru jau beigušas Latvijas baleta solistes.

Baltijas baleta festivāla direktore, baleta māksliniece Lita Beiris uzsver: "Jā, tā ir uzdrošināšanās! Būs arī primabalerinas! Jā, mēs būsim uz skatuves! Mēs joprojām esam saistīti. Mūsu sabiedrība ir sasaistīta vēl un diezgan konservatīva šādās lietās. Man žēl. Mums nav šī domas un spēka lidojuma. Nav, mēs baidāmies no kaut kā vēl. Nevajag baidīties, saka kubiešu mākslinieks.

Mums jāatver sava dvēsele, un jūs kļūsiet brīvi!"

Ar izrādi “Finding now”, kas būs skatāma tikai Preiļu Kultūras centrā, Latvijā viesosies par franču dejas sensāciju dēvētā Žana Vilāra Sirēnas teātra trupa no Francijas. Tā laikmetīgā baleta izrādē mēģina apvienot hiphopa deju un baroka mūziku. Savukārt viena no neparastākajām ASV laikmetīgā baleta trupām “Complexions” lauž visus dejā pieņemtos standartus. Festivāla laikā būs iespēja redzēt amerikāņu horeogrāfa Dvaita Rodensa veidoto izrādi – šovu “Zvaigžņu putekļi”, kas veltīta leģendārajam britu rokmūziķim Deividam Bovijam. Festivāla laikā tiks atklātas arī vairākas baleta mākslai veltītas izstādes.

“Tā būs laba iespēja apmeklētājiem redzēt latviešu mākslinieku darbus, kur ir dejas tematika. Izstādes nosaukums ir “Četras skatuves”, un tur ir četri baleti – “Apburtā princese”, “Žizele”, “Bolero” un “Gulbju ezers”. Mēs esam uzrunājuši jaunos māksliniekus radīt savu interpretāciju par kādu no šiem baletiem,” stāsta izstādes “Četras skatuves” kurators Guntars Gritāns.

Starptautisko Baltijas baleta festivālu “No klasikas līdz avangardam”  tradicionāli atklās Rīgas Centrālajā stacijā 13. martā un tas ilgs līdz 26. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti