Kultūras rondo

“Teātris.zip” – jau desmit gadus LTV var vērot jaunus Latvijas teātru iestudējumus

Kultūras rondo

Andreja Osokina Brīvības festivāls šogad veltīts Ukrainai

"Balsis klusumā" - izrāde par sajūtām, par jaunas meitenes ceļu

«Balsis klusumā» – laikmetīgā baleta izrāde par sajūtām un jaunas meitenes ceļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izrāde par sajūtām, par jaunas meitenes ceļu un izpratni – tā gaidāmās laikmetīgā baleta izrādes "Balsis klusumā" veidotāji atklāj darba ideju. 21. maijā VEF Kultūras pilī notiks "Balsis klusumā" pirmizrāde, kurā simboliski risināts brīdis, kad meitene savā izpratnē top par jaunu sievieti. Iestudējumā piedalās 14 dejotājas un baletdejotāju pāris. Projekts tā arī sācies – ar vienkāršu sarunu par jaunietēm, par pusaudžiem aktuālajām tēmām. Projektu īsteno "TS Dance Academy" un "Mea Via Foundation" – fonds, kas par vienu no savas darbības virzieniem izvēlējies palīdzēt jauniešiem meklēt savu ceļu dzīvē.

"TS Dance Academy" vadītājs un izrādes producents Tālis Sils Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" plašāk iepazīstina ar gaidāmo pirmizrādi un tās ideju: palīdzēt, atbalstīt mūsu nākotni – jauniešus: 

"Tas ir primārais šī projekta uzdevums – palīdzēt jauniešiem šo periodu skaisti izdzīvot, līdz tai pilngadībai, kad tu kļūsti patstāvīgs, kad tev ir jābūt varošam, zinošam un konkurētspējīgam. 

Tāpēc sanācām kopā. Man ļoti simpātiska ir horeogrāfe Milana Komarova. Ļoti interesanti video režijā darbojas Elizabete Gricmane. No muzikālās vides puses mums ir Rihards Lībietis. Lūk, it kā tāda diezgan raiba komanda, bet man bija ļoti interesanti ar viņiem strādāt, uzklausīt. Vienmēr interesanti, ja tev apkārt ir šie radošie cilvēki, it sevišķi, ja esi izlēmis veidot spēcīgu, kvalitatīvu un domājošu izrādi. Viens no galvenajiem faktoriem, kas mani mudināja radīt kaut ko skaistu, kvalitatīvu, kur var padomāt, ko var izbaudīt, kur ir estētika, skaisti ķermeņi, ir tas, ka manā deju skolā pēdējo desmit gadu laikā ir izaugusi skaista, spēcīga un varoša jauno dejotāju paaudze." 

Tālis Sils arī atklāj, cik sen zina izrādes horeogrāfi: "Es Milanu Komarovu zinu vēl no tiem laikiem, kad viņa pirms baletskolas vēl dejoja vienā baletstudijā, kur es biju kā pedagogs (tas bija mans pedagoga gaitu sākums). Manu aci piesēja viņas pieaugšana, veidošanās par mākslinieci, par dejotāju, horeogrāfi. Esmu redzējis vairākus viņas darbus. Uz dažām solo dejām esmu uzaicinājis viņu arī savā studijā. Viņa ir cilvēks, kurš ir pašpietiekams un no kura nāk horeogrāfija. Viņai nav jāpiedomā pie tā, no viņas horeogrāfija nāk. Arī estētika, kas viņai ir, man ir tuva. Mēs nekad nevarētu pacelt viņas horeogrāfiskās prasības, ja man nebūtu varošu dejotāju, kuri ir izauguši uz klasiskās dejas tehnikas. Šī izrāde jau saucas – laikmetīgais balets."

Komarova "TS Dance Academy" dejotājām pasniegusi meistarklases laikmetīgajā baletā, un tad arī radusies iecere izrādei, viņa stāsta: "Vērojot šo darbu procesu ar meitenēm, Tālim radās ideja, lai es veidotu oriģināldarbu viņām. Pašas meitenes kļuva kā iedvesma tēmai, kuru mēs arī izvēlējāmies. Un šī 

tēma ir par meitenēm, kuras pašlaik vēl ir, teiksim, tādā kokona stadijā un pavisam drīz pārvērtīsies par skaistiem tauriņiem, kuri spers savu soļus patstāvīgā dzīvē, arī kaut kā mēģinot ar savu balsi atrast vietu sabiedrībā." 

Horeogrāfe atzīmē, ka gan viņai, gan meitenēm iestudēšana izvērtusies par interesantu posmu. Strādājot ar viņām, Komarova esot daudz ko ieguvusi un iemācījusi, reizē sajutusi arī paaudžu atšķirības. Viņa vēl piebilst, ka "Balsis klusumā" ar savu dalību bagātinās viesmākslinieki no Latvijas Nacionālā baleta. 

Izrādes mēģinājumā laikā rodas iespēja aprunāties arī ar vienu no studijas audzēknēm – Evelīnu Inni. Ar baletu jauniete nodarbojas piecus gadus, bet dejot sākusi jau trīs gadu vecumā. "Balsis klusumā" nebūs pirmā izrāde, kurā viņa piedalās, tomēr – kāds bijis ceļš līdz laikmetīgā baleta izrādei?

"Sagatavošanās process noteikti nebija viegls un noteikti bija pietiekami ilgs. Bet mēs esam gatavas arī izaicinājumiem un pārsteigt publiku. Ikdienā vairāk nodarbojamies ar klasisko baletu, bet šis ir kaut kas uz to pusi, bet ne gluži. Tas joprojām prasa pietiekami lielu tehniku, bet kustības ir plūstošākas un, es teiktu, izjustākas," spriež dejotāja. 

"Manuprāt, svarīgi ir tas, ka mēs kā jaunas meitenes nesam šo ziņu – meitenēm un sievietēm ir jābūt spēcīgām, jānes savs vārds pašām un ir jāapzinās, ka mēs to varam izdarīt."

Gatavojoties pirmizrādei, izgaismojas problēma – nav telpu laikmetīgajai dejai. Kā norāda Tālis Sils, Latvijā ir daudz talantīgu horeogrāfu un kultūru mīlošai tautai vajadzētu savas telpas laikmetīgās dejas, laikmetīgā baleta un dažādām laikmetīgajām performancēm. Pirmizrāde laikmetīgā baleta izrādei "Balsis klusumā" tiks rādīta  VEF Kultūras pilī. Rudenī iestudējumu plānots izrādīt uz Latvijas reģionālo koncertzāļu skatuvēm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti