Kultūras ziņas

Kulta mūziķi "Ensemble Modern" Rīgā

Kultūras ziņas

Tapusi filma "Atmodas antoloģija"

Jauns balets bērniem "Karlsons lido"

Balets «Karlsons lido…» solās būt dzirkstošs un filozofiski dziļš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdien Nacionālajā operā būs baleta „Karlsons lido…” pasaules pirmizrāde. Tā pamatā ir Astrīdas Lindgrēnas slavenās grāmatas motīvi, ko mūzikā ietērpis Karlsona uzvārda brālis komponists Juris Karlsons. Baleta jauniestudējums solās būt dzirkstošs un atraktīvs, bet reizē arī filozofiski dziļš un pārdomas rosinošs. Uz to aicināti kā bērni, tā pieaugušie.

Juris Karlsons, kurš sakomponējis baletu „Karlsons lido” - šī vārdu spēle ir viena no atraktivitātēm, kas saistās ar jauno baletu. Bet tādu būs vēl daudz, jo Brālītis un Karlsons dejā uz skatuves izdzīvos visas savas slavenās dēkas: pastaigu pa jumtiem, zagļu ķeršanu un Bokas jaunkundzes iranizēšanu.

Līdzās humoram un dzīvespriekam ļoti svarīga baletā būs arī liriskā līnija, kas vēstīs par mūsu ilgām un mūžīgajām alkām pēc īstas mīlestības un draudzības. „Karlsons ir ilgu tēls, kurš Brālītim ir kā nepiepildīts sapnis pēc mīļa un sirsnīga drauga, par kuru viņš vēlas rūpēties, kuru vēlas mīlēt, ar kuru vēlas rotaļāties. Es domāju, ka katrs bērnībā ir spēlējies ar kādu nebūt „Karlsonu” - lielāku vai mazāku…” saka Juris Karlsons.

Baleta horeogrāfa Aivara Leimaņa galvenais mērķis bijis izveidot dinamisku un aizraujošu dejas stāstu, tādēļ īstenība tajā savīsies ar fantāziju. Skursteņslauķi uz pilsētas jumtiem metīsies jautrā dejā, televīzijas dīvas izkāps no ekrāna un sarīkos krāšņu rēviju un pat konfektes sāks griezties apburošā valsī.

„Man gribējās maksimāli daudz darbības. Lai jaunajiem skatītājiem sākumā atvērtos mute un līdz beigām tā neaizvērtos. Un lai arī vecākiem balets būtu ļoti saistošs, lai viņi kā fascinēti skatītos uz skatuvi un klausītos mūziku,” saka Leimanis.

Galveno lomu tēlotāji stāsta, ka Jura Karlsona mūzika viņus ļoti iedvesmo un precīzi sasaucas ar viņu izpratni par Lindgrēnas darba būtību.

Pat naktīs, kad es guļu, man galvā skan šī mūzika… Es tajā esmu iemīlējusies,” atzīst Brālīša lomas dejotāja Evelīna Godunova.

Godunova stāsta, kāds būs Brālītis viņas interpretācijā: „Mīļš, naivs, ļoti pozitīvs tēls.”

Bravurīgs un trakulīgs, bet vienlaikus arī mīļš un draudzīgs būs Andra Pudāna atveidotais Karlsons. Gatavojoties lomai, dejotājs iemiesojis sevī daudzas Karlsona izpausmes, taču no viņa mīļākā ēdiena - putukrējuma tortes - gan atturējies. „Šobrīd mans mīļākais ēdiens ir auzu pārslas - vienkārši ar ūdeni samaisītas, neskatoties uz to, ka jādejo Karlsons,” atklāj Pudāns. Tā kā Karlsona lomai tomēr piestāv tuklumiņš, tad par to izrādē būs parūpējusies kostīmu māksliniece.

Andris Pudāns stāsta, ka savā ģimenē vairāk juties kā Brālītis, tāpēc tagad vislielākais prieks iejusties Karlsona ādā: „Īstenībā man vienmēr ir gribējies būt kā Karlsonam - izdari nedarbus un tev par to nekas nav, tikai aizlaidies prom. Tāda vēlme vienmēr ir „sēdējusi” iekšā, bet tagad ir radusies iespēja to uz skatuves īstenot.”

Izrāde „Karlsons lido…” būs veidota 70. gadu estētikā, scenogrāfijā un kostīmos tā būs ļoti spilgta un krāsaina. Baleta jauniestudējuma pirmizrādei priekškars vērsies sestdien, 5. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti