Kultūras ziņas

Sācies "Liepājas mākslas forums"

Kultūras ziņas

Konference par vilkačiem Ģertrūdes ielas teātrī

Baleta zvaigznes Jūrmalā

Baleta zvaigznes pulcējas festivālā Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien, 6.augustā, Dzintaru koncertzālē festivālā “Baleta zvaigznes Jūrmalā” pulcēsies mūsdienu spožākie baleta mākslas spīdekļi. Viņu vidū prestižu konkursu laureāti un slavenu baleta trupu dejotāji no daudzām pasaules valstīm, tostarp no Japānas, Brazīlijas, Filipīnām un, protams, Latvijas.

Baletdejotāju darba pūlēm piekarsētajā Latvijas Nacionālās operas un baleta mēģinājumu zālē, sviedriem līstot, Baleta zvaigžņu festivālam Jūrmalā gatavojas pašmāju un ārvalstu šī brīža izcilības baleta mākslā.

17. starptautiskā festivāla viesu vidū arī japāņu izcelsmes vadošie dejotāji no Slovēnijas Nacionālā teātra baleta. Kaut arī karjera to neapšaubāmi apliecina, dejotāju pāris sevi par zvaigznēm uzskatīt piesargās, jo apzinās baletdejotāja īso darba mūžu.

“Kad esi ļoti jauns, par zvaigzni kļūt ir grūti, jo trūkst pieredzes. Kļūstot vecākam, iegūsti lielāku skatuves pieredzi, kļūsti drošāks un kaislīgāks dejotājs. Manuprāt, tieši mūsu vecums  – ap 25 gadiem – ir labs laiks, lai sasniegtu virsotnes. Taču, ņemot vērā baletdejotāju agro pensionēšanos, īsto mirkli nedrīkst nokavēt,” saka Slovēnijas Nacionālā teātra trupas Mariborā solists no Japānas Juja Omaki.

Par cilvēka dzīves norietu lielākoties uzskata 70 gadu vecumu, bet baletdejotājiem pensija līdz ar arodkaitēm pienāk jau aptuveni 35 gadu vecumā. Dejotājs Rūdijs Dedios no Filipīnām šim mirklim jau tuvojas, bet nebīstas: “Man ir 31, un es jau skaitos ļoti vecs. Bet es mīlu savu darbu, kaut arī būs jāspēj to palaist un aiziet. Tāpēc pagaidām baudu katru dienu un par pensiju nedomāju.”

Uzzinot, ka Rīgā šonedēļ uzstājas baleta leģenda Mihails Barišņikovs, kura karjera kāpj pāri visām vecuma robežām, dejotājs Dedios pauž neviltotu sajūsmu: “Es esmu liels fans. Daudz skatos viņa video ierakstus un visu pārējo. Jācer, ka izdosies satikt viņu šeit.”

Dzintaros nedēļas nogalē uzstāsies arī baletdejotāji slavas un fiziskās sagatavotības zenītā no ASV, Brazīlijas, Krievijas un arī Latvijas baleta mākslinieku spice. Festivāla mākslinieciskais vadītājs ir Aivars Leimanis. “Es cenšos, lai visa programma būtu spilgta. Teiksim, japāņu pāris nupat Varnā uzvarēja prestižāko konkursu bez aizmugures. Par Štutgarti vispār bez komentāriem, tas brazīlietis... partnere Lisa - viņi ir absolūti vadošie dejotāji vienā no pasaules vadošajiem baletiem,” stāsta Leimanis.

Pasaules uzlecošās zvaigznes sestdien Dzintaros izdejos gan baleta klasiskas pērles, gan arī demonstrēs savas prasmes laikmetīgajā dejā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti