Baleta trupai paredzēta plaša viesizrāžu turneja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālā baleta trupa tikko atgriezusies no viesizrādēm Maskavā, taču jau tagad zināms, ka, sākot no augusta līdz pat nākamā gada janvārim, trupai paredzētas gan atsevišķas viesizrādes, gan plaša viesizrāžu turneja. Turklāt Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskajam vadītājam Aivaram Leimanim uzticēta Igaunijas operas un baleta teātra ēkas 100. jubilejas pasākuma iestudēšana.

Latvijas Nacionālā baleta trupa Maskavā ar lieliem panākumiem piedalījās koncertos „Tango Gala”. Astora Pjacollas 90. jubilejas piemiņai tos rīkoja pasaulslavenā Krievijas baleta prīma Uļjana Lopatkina kopā ar vispusīgo vācu izcelsmes amerikāņu dziedātāju Uti Lemperi.

Koncerti notika otrajā lielākajā Maskavas teātrī - Operetes teātrī, kur tradicionāli tiek rīkoti visdažādākie projekti: liela mēroga koncerti un citi pasākumi. Savulaik šeit viesojušies ar baleta izrādi „Šeherezade”, Pjacolas piemiņas koncertā Latvijas baleta mākslinieki kopā ar Lopatkinu izdejoja „Tango plus” Maurisio Vainrota horeogrāfijā, kā arī Hansa van Mānena „5 tango”.

Abi „Tango Gala” koncerti izpelnījušies milzīgu skatītāju uzmanību, biļetes uz tiem bijušas pilnībā izpārdotas, tāpēc šobrīd ieplānota virkne papildkoncertu, kas notiks rudenī un nākamā gada pavasarī.

Jau zināms, ka koncerti notiks Pēterburgā, Odesā, Kijevā un Krasnodarā, iespējams - arī Tallinā un Rīgā,” stāsta Aivars Leimanis.

Leimanis atklāj, ka šobrīd mūsu balets gatavojas vēl citiem projektiem, tostarp vairākām viesturnejām, no kurām plašākā notiks gada nogalē.

„Divas reizes apmeklēsim Somiju: vispirms uz turieni dosimies augustā, lai baleta festivālā trīs reizes uzstātos ar viencēlienu „5 tango”. Savukārt novembra beigās Somijas brauciens aizsāks plašu viesizrāžu turneju, kas noslēgsies tikai janvārī. Visupirms Somijas „Tampere Hall” izrādīsim „Apburto princesi”, bet tad dosimies plašā turnejā uz Itāliju, kur līdz 22. decembrim Triestē ieplānota virkne baleta „Riekstkodis” izrāžu, bet Bergamo - „Korsārs” un „Apburtā princese”. No Itālijas taisnā ceļā dosimies uz Atēnām, lai grieķu publikai vestu sveicienus no Latvijas ziemas un līdz 5. janvārim skatītājus iepriecinātu ar baletu „Riekskodis”.

Tik piesātināts braucienu grafiks mūsu baletam sen nav bijis,” atzīst Aivars Leimanis.

Aivaram Leimanim uzticēta Igaunijas operas un baleta teātra ēkas 100. jubilejas pasākuma iestudēšana:

Igaunijas operas un baleta teātra atklāšanas vēsturiskajā dienā – 11. septembrī – līdzās teātra ēkai tiks būvēta grandioza skatuve, uz kuras kāps 100 „gulbji” – baleta mākslinieki gan no Latvijas, gan Igaunijas.”

Neskatoties uz radošajiem plāniem ārzemēs, tiks iepriecināti arī skatītāji Latvijā. Vasarā ar izrādi „Žizele” mūsu balets dosies uz Jēkabpili, kā arī piedalīsies festivālā „Baleta zvaigznes Jūrmalā”, savukārt 5. oktobrī gaidāma pirmizrāde jautrajam un atraktīvajam Jura Karlsona baletam „Karlsons lido”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti