Kultūras ziņas

Islandiešu pianists Arnaldss saviļņo latviešu klausītājus

Kultūras ziņas

Nosaukti "Zelta ābele 2018" nominanti

Baleta festivālā šogad Drakula un Ķīnas klasiskā deja

Baleta festivālā šogad Drakula un Ķīnas klasiskā deja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad ar krāšņu programmu baleta mākslas cienītājus priecēs 24. starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Bez tradicionālā atklāšanas koncerta Rīgas Dzelzceļa stacijā festivāla programmā iekļautas Portugāles un Ķīnas deju kompāniju uzstāšanās, kā arī krievu baleta leģendai Vāclavam Ņižinskim veltīta izstāde un kinofilma par vācu horeogrāfi Sašu Valcu.

24. starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmu šogad VEF Kultūras pilī ar ekspresīvu izrādi “Drakula” atklās Portugāles deju kompānija “Vortice”. Vēsturiskais stāsts par padevību un dominēšanu tiks izdejots Filipa Glāsa, Sergeja Rahmaņinova un Lū Rīda mūzikas pavadījumā. Deju kompānijas vadītāji Klaudija Martina un Rafaels Kariko izrādi veidojuši, iedvesmojoties no vairākiem literāriem avotiem un Transilvānijas asinskārā grāfa Drakulas biogrāfijas.

Savukārt 28. martā kinoteātrī “Splendid Palace” tiks demonstrēta režisores Brigitas Krāmeres dokumentālā filma par vienu no neparastākajām horeogrāfēm Eiropā “Saša Valca. Portrets”. Filmā caur vizuāli māksliniecisku vērojumu izcelta savdabīgā dejas estētika.

Tieši caur portretiem fotogrāfijās, gleznās un dejā būs iespējams tuvāk iepazīt neparasto un leģendāro krievu baleta personību Vāclavu Ņižinski izstādē Mencendorfa namā. Izstādi papildinās īpaša pantomīmas izrāde, kas tapusi iedvesmojoties no Ņižinska sarakstītās grāmatas “Jūtas”.

“Man personīgi šķiet, ka Ņižinskis iedvesmo cilvēkus ne tikai ar savu deju. Jo to mēs mūsdienās vairs nevaram baudīt. Bet viņa personības valdzinājums, arī pēc saslimšanas, saglabājās gaišs un cilvēkus saistošs,” stāsta māksliniece un aktrise Nadīne Bokovikova.  

“Nekas nav bijis nekad," tā, iepazīstinot ar festivāla programmu, bilst Lita Beiris. “Viss ir jauns.”

“Atklāšanā būs brīnišķīgas mūsu deju studijas, grupas un skolas. Saucas "No baleta līdz galējībai". Tur būs studija "Buras", Ritms", Tāļa Sila baleta akadēmija, gan citas. Bagāta programma, būs, ko skatīties,” viņa stāsta.

Baleta dalībniekos izvēloties dažādos festivālos; nereti mākslinieki piesakās arī paši.

“Dators pilns ar informāciju, visi grib braukt uz Latviju. Ir jāizvēlas, ko gribu parādīt.

Šogad gribu parādīt lielu dažādību, dejas bagātību un daudzveidību. Tāpēc ir "Drakula", tāpēc ir filma  un filma “Saša Valca. Portrets”,” teic Beiris.

Šaša Valca ir viena no izcilākā  vācu horeogrāfēm modernistēm pasaulē - liela personība, par kuru Latvijā zināms visai maz.

“Ir jāuzzina viņas domāšanas veids, uz kurieni virzās deja, kā apvieno klasiku ar moderno,” uzsver Beiris.  

Gala koncertā brauks brīnišķīgas baleta zvaigznes, pirmo reizi būs Rumānijas nacionālais balets, no kura nāk izcilas personības, kas dejo un strādā visā pasaulē.

skaņa
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Būs Amerikas mākslinieki, "tehniķi", emocionāli un pārliecinoši dejotāji, būs arī pirmo reizi Ungārijas Nacionālā baleta zvaigžņu pāris, būs Zagrebas Nacionālā baleta dejotāji būs pārsteigums no Igaunijas, būs izcilākie Latvijas mākslinieki,” sola Beiris.

Kā vienu no gaidītākajiem notikumiem festivāla direktore Lita Beiris izceļ Pekinas Dejas akadēmijas krāšņo programmu “Vārdos neaprakstāmais skaistums”. Izrādē izcelts Ķīnas klasiskās dejas skolas smalkums. Pekinas Dejas akadēmijas dejotāji aprīlī viesosies Latvijas lielākajās koncertzālēs, kā arī vietējos dejas cienītājus iepriecinās īpašā klasiskās dejas meistarklasē.

24. Baltijas baleta festivāls Latvijā norisināsies no 19. marta līdz 14. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti