Balerīna Alise Prudāne: Madaras loma «Abās malās» man būs īpaša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Zīmīga sakritība vai nejaušība - to var tikai minēt, taču valsts simtgades centrālās deju lielizrādes “Abas malas” galvenās lomas - meitenes Madaras - atveidotājas, baletdejotājas Alises Prudānes vecmāmiņai 18. novembrī paliktu simts gadi, gluži kā Latvijai, informēja izrādes organizatori.

Izrādes “Abas malas” sižeta līnija sasaucoties ar šo faktu. Izrādes centrā ir pusaudze Madara, kura savā 18. dzimšanas dienā pēkšņi iekļūst neparastu notikumu virpulī, kas ir Latvijas simt gadu senais stāsts. Madara izdzīvo notikumus, ko piedzīvojusi Latvija, un galu galā vēstures izzināšana maina pusaudzes skatījumu uz mūsu valsti.

“Šīs izrādes ideja man liekas personīgi ļoti tuva, jo 18. novembrī arī manai vecmāmiņai paliktu 100 gadu. Tāpēc šo izrādi dejošu ar domu gan par Latviju, gan savu ģimeni. Starp citu, arī manu māsīcu sauc Madara!” teikusi Alise Prudāne.

“Es domāju, ka Madara mīl savu zemi, bet vēl to neapzinās, vai varbūt līdz šim nebija aizdomājusies par to, cik nozīmīgi viņai ir cilvēki, kas ir apkārt, vieta, kur viņa dzīvo, mūsu valsts... Lai to saprastu, Madara tiek ierauta stāstā, kas izved viņu cauri Latvijas vēsturē piedzīvotajam 100 gadu garumā. Redzot un izjūtot to, ko viņas zeme un senči ir piedzīvojuši, kam tikuši pāri, ko sasnieguši, par ko priecājušies, par ko cīnījušies, ko pārdzīvojuši, pēc kā ilgojušies, par ko cerējuši... Saskaroties pašai ar to visu, Madara saprot, ka nav novērtējusi to, cik daudz viņai jau ir dots. Viņa ir daļa no Latvijas un meitene, kurai nu ir laiks atrast to vērtību, ko dot no sevis,” pastāstījusi dejotāja.

Prudāne ir bijusi gan Nikija "Bajadērā", gan Odeta/Odīlija "Gulbju ezerā" un Raimonda baletā “Raimonda”. Viņas talants ticis novērtēts arī tādiem apbalvojumiem kā Latvijas Nacionālās operas un baleta sezonas labākā soliste, kā arī saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu “Gada sasniegums baleta mākslā” un citus.

Patlaban Latvijas Nacionālās operas un baleta trupā Alise Prudāne dejo jau devīto sezonu un ir baleta soliste.

Jau vēstīts, ka multimediālā deju lielizrāde “Abas malas” būs viens no kulminācijas pasākumiem Latvijas simtgadē - izrāde būs skatāma 17., 18. un 19. novembrī. Tā būs izrāde, kurā satiekas mūzika, deja un mūsdienu tehnoloģijas un kopā tiek stāstīts Latvijas stāsts. Izrādes režisori ir Juros Jonelis un Roberts Rubīns, horeogrāfi – Dace Adviljone (tautas deja), Liene Grava (laikmetīgā deja), Raimonds Martinovs (balets), komponisti – Andris Sējāns un Reinis Sējāns. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti