«Baladīna» Valmieras teātrī - skarba pasaka par varu un varaskāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šovakar Valmieras Drāmas teātrī priekškars vērsies pirmizrādei, kura nenoliedzami liks par sevi runāt un diskutēt gan teātra kritiķiem, gan skatītājiem. Arī paši jauniestudējuma dalībnieki, aktieri, atzīst, ka šāda veida skatuves darba Valmieras teātrī līdz šim nav bijis. Ar poļu dzejnieka un dramaturga Juliuša Slovacka 1843. gadā uzrakstīto lugu „Baladīna” Valmieras teātrī sevi piesaka režisors Viesturs Kairišs. Īsumā raksturojot lugas saturu, var teikt, ka tas ir stāsts par varu, par to, cik tālu cilvēks var aiziet savā varaskārē. Taču izrādē netrūkst arī komiskā un noslēpumainā.

«Baladīna» Valmieras teātrī - skarba pasaka par varu un varaskāri
00:00 / 04:22
Lejuplādēt

Noslēpumaina mūzika, askētisks skatuves iekārtojums, aktieru plastika un katra aina gluži kā sava glezna ar savu stāstu. Un šķiet, vislabāk šo izrādi raksturo titullomas atveidotāja aktrise Elīna Vāne:

''Es par viņu teiktu - kā tāda skaistā gleznā izstāstīta pasaka pieaugušajiem, arī par mīlestību, arī par kaisli, nu par dzīvi.''

Bet šī pasaka ir arī ļoti skarba - tas ir stāsts par varu un varaskāri, ko Elīnai Vānei izrādē Baladinas lomā nākas izdzīvot pārpārēm: ''Mana varone ir ļoti varaskāra jaunkundzīte, kura nevar pieļaut, ka…sākotnēji viss sākas māsas dēļ, tāpēc, ka māsa tā kā ir vienu soli priekšgalā, avenes viņa vairāk salasa, un manai varonei tas ļoti nepatīk, jo - kurš salasa avenes, tas var kļūt par grāfa sievu.''

Tiecoties pēc precībām ar pilskungu, notiek pirmā slepkavība; neizstāstot visu sižetu, var teikt, ka to vēl ir daudz, lai nokļūtu līdz karaļa kronim.

Viesturs Kairišs par šo iestudējumu saka - tas ir savā ziņā veltījums Latvijas simtgadei. Bet, noskatoties izrādi, šis veltījums uz visu pārējo veltījumu fona šķiet gan ironisks gan pabaiss.

Arī aktieris Tālivaldis Lasmanis atzīst, ka sākumā tas šķitis dīvaini: ''Tad, kad Viesturs Kairišs iestudējuma sākumā to teica, tad mēs tā drusciņ bijām neizpratnē par to. Bet tagad, kad materiāls tuvojas savai pirmizrādei, es pilnībā piekrītu Kairišam, jo viņa humora izjūta ir vienkārši fantastiska, jo tā tas arī ir, viņš tā arī domā.''

''Par to, ka cilvēki varas dēļ ir gatavi upurēt viens otru, upurēt valsts ideju kā tādu, man nerodas ne mazāko šaubu, jā, tieši šis aspekts ir totāls veltījums Latvijas simtgadei, lai mēs neizliekamies, zem šīs krāšņās fasādes neredzam patieso, kas notiek,'' saka Kairišs.

Lai arī no lugas sarakstīšanas laika mūs šķir jau gandrīz 200 gadu, Viesturs Kairišs atzīst - cilvēka būtība nemainās, mainās metodes un līdzekļi, lai sasniegtu iecerēto.

''Atšķiras nianses, kaut kas ir mazāk nežēlīgi, kaut kas vairāk nežēlīgi, bet kopumā tas ir diezgan skaidri redzams, ka īstenībā jau fiziski asinis nešķīst, bet tādas metaforiskās asinis šķīst ļoti. Un šī forma, tāda pasaka, baisā pasaka, kas veidojās, nezinu... ir arī kaut kas jauks, vienkārši tu vari baudīt kā tādu pasaku, tas ir kaut kas starp „Sapni vasaras naktī” un „Makbetu”. Ļoti unikāla luga un interesanta," stāsta Kairišs.

Elīna Vāne: ''Tas, ko es redzu, - man patīk un pārējiem arī patīk, šoreiz es varu teikt, ka mēs, aktieru ansamblis, esam vienādi spēcīgi un vienādi aizrāvušies, es teiktu, iekodušies tai darbā, jo mums ir kolosāls režisors, mums ir kolosāli kostīmi un scenogrāfija, viss atkal ir saslēdzies ļoti labā darba kvalitātē, un es ārkārtīgi gribētu novēlēt šai izrādei labu mūžu. Un es gribu cerēt, ka publika jutīs to pašu, ko mēs.''

Kopā ar Elīnu Vāni izrādē piedalās aktieri Inga Apine, Rūta Dišlere, Dace Everss, Kārlis Freimanis, Tālivaldis Lasmanis, Ivo Martinsons, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika, Krišjānis Salmiņš un Imants Strads.

Izrādes radošajā komandā apvienojušies režisora pastāvīgie domubiedri – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, horeogrāfe Elīna Lutce, komponists Rihards Zaļupe, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un video mākslinieki – Dzudzilo un Toms Zeļģis.

Izrāde ''Baladīna'' notiks arī 19., 26. maijā un 7. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti