Kultūra

Radošas aktivitātes palīdz atraisīt talantus bērniem ar traucējumiem

Kultūra

Sarunas par Daugavpili - mīti un realitāte

Baisie un komiskie urbānie mīti Jaunajā Rīgas teātrī

Baisie un komiskie urbānie mīti Jaunajā Rīgas teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi 9.maijā piedzīvos Jāņa Joņeva un Mārča Lāča izrāde "Rīga. Urbānie mīti". Tramvajā brauc mironis, Iļģuciemā ir savs velns, zem Centrāltirgus lepni dzīvo milzu žurkas. Iestudējumā apkopoti dažādi iedzīvotāju fantāzijās radīti nostāsti jeb leģendas par pilsētu, kas izspēlēti garā spiritistu seansā. Izrādes materiāls ir baumas, kas bieži saucamas pat par spoku stāstiem, taču turpina eksistēt sabiedrībā un nereti liek uzdot jautājumus par cilvēka racionālās domāšanas trauslo robežu. Izrādes komanda sola, ka skatītāju sagaida gan baisi, gan komiski brīži.

Jaunajā Rīgas teātrī top izrāde "Rīga. Urbānie mīti". Skaidrojot, kas tad īsti ir urbānie mīti, izrādes scenārija autors Jānis Joņevs saka, tos tikpat labi var dēvēt par moderno folkloru vai pilsētas leģendām - tie ir notikumi, kurus ļaudis stāsta kā patiesus, taču vienlaikus visus māc šaubas, vai tie tiešām ir patiesi. Rakstnieks stāstus centās vākt apzināti, jo, turot ausis vaļā, mītus daudzviet var saklausīt, visus gan izrādē nav izdevies ielikt.

"Mēs centāmies pieturēties kaut kādām pilsētas vietām un noturēt saikni ar Rīgu. Tur ir stāstiņš, kas saistīts ar Vēstures un kuģniecības muzeju, tāpat, protams, sabiedriskais transports ir tāda dabiski spokaina vieta," par izrādi stāsta Joņevs. "Vēl pavisam nesen atjaunojās runas par banānos iešļircinātām slimām asinīm vai kinoteātru sēdekļos atstātām šļircēm. Tie ir klasiski urbānie mīti, ko joprojām stāsta kā patiesus, bet, manuprāt, tie nav patiesi. Vēl arī ne tik sen klejoja stāsts par cilvēku, kurš pamostas vannā pēc vētraina vakara un sev virsū atrod zīmīti, ka viņam ir izņemta niere. Apmēram tādi tie stāsti ir, – kurš smieklīgāks, kurš spokaināks."

Mārcim Lācim šī ir debija uz Jaunā Rīgas teātra skatuves kā izrādes režisoram un māksliniekam. Viņš stāsta, ka sākotnēji bijusi ideja taisīt izrādi par senām Rīgas leģendām, bet tad nonākts pie secinājuma, ka tādas top arī mūsdienās. Režisors pārliecināts, ka mīti rodas cilvēku fantāzijā un stāsts teju vienmēr apaug ar jaunu dramatiskāku informāciju klejojot no mutes mutē kā baumas.

Izrāde "Urbānie mīti" lielā mērā ir par mūsu realitātes un racionālās domāšanas brīžiem trauslo robežu.

"Man vienmēr ir licies interesanti, ka tādi cilvēki, kuri it kā dzīvo pavisam racionāli, par ko liecina viņu rīcības un uzskatu sistēma, bet viņi tomēr notic kaut kam tādam pavisam neticamam, un tas kaut kā gludi iegulstas viņu racionālajā pasaules ainā, kaut gan tam vajadzētu visu sagriezt otrādi," turpina Joņevs. "Šķiet, varbūt tad mūsu apziņā ir paredzēta vieta kaut kam tumšam. Daļa no tiem stāstiem ir tiešām saistīti ar mirušajiem, bet kāpēc cilvēki tos stāstus rada, to motivāciju mēs vēl meklējam izrādes gaitā. Tas ir atklāts jautājums – vai mums ir garlaicīgi, vai tās ir bailes no nāves, vientulības vai laika, kas paiet."

Nostāsti par Rīgu pirmizrādi piedzīvos pirmdien, 9.maijā, Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē. Izrādē piedalās aktieri Liena Šmukste, Ivars Krasts, Edgars Samītis un Reinis Boters, bet komponists ir Toms Auniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti