Auškāps: Majakovska «Blakts» sniedz absolūtu vaļu režisora fantāzijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vladimira Majakovska luga „Blakts” sniedz absolūtu vaļu fantāzijai un režisora interpretācijai, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” norāda režisors Dāvis Auškāps. „Blakts” iestudējums Nacionālajā teātrī reizē ir arī režisora maģistrantūras diplomdarbs.

Jau vēstīts, ka Vladimira Majakovska "Blakts" Dāvja Auškāpa režijā piedzīvoja pirmizrādi 13.septembrī Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē.

„Cenšos lasīt lugas un daudz lugu. Ja ar citām ir tā, ka pat iesākt nevar, nevar ielasīties, ar citām tā, ka ar mokām tu tiec līdz beigām, bet tad, kad ir tā īstā, tā paņem jau ar pirmo brīdi,” par lugas materiāla atnākšanu līdz režisoram stāsta Dāvis Auškāps, atzīstot, ka viņam gan neesot nemaz tik liela pieredze.

„Blakts” režisoram esot iepatikusies jau no pirmā acu uzmetiena. Šo lugu Dāvim Auškāpam ieteica nesen mūžībā aizgājušais teātra kritiķis Normunds Naumanis.

Naumanis minēja, ka vairāki režisori ap to lugu ir tā kā spietojuši, bet nav līdz galam vai nu uzdrošinājušies, vai saredzējuši materiālu,” turpina režisors.

Dāvim Auškāpam luga „Blakts” šķitusi interesanta un sarežģīta ar to, ka tekstā ir minimāls remarku daudzums.

Remarkas manuprāt ir ļoti skopas. Tur ir ļoti daudz kas nepateikts,” norāda režisors, kā piemēru minot ugunsdzēsēju ainu, kurā ir pieci vai septiņi teikumi. „Tur ir absolūta vaļa fantāzijai un režisora interpretācijai .”

Komentējot augstskolas prasības pret diplomdarbu, Auškāps uzsver, ka Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) ir saprotoša un pretimnākoša tieši radošo profesiju studentiem, nodrošinot lielas atlaides akadēmiskā ziņā. Tajā pašā laikā režisors uzskata, ka LKA izglītība ir ļoti daudzpusīga.

Pats Vladimirs Majakovskis (1893-1930) savai lugai "Blakts" (1928) devis apzīmējumu - fēriska komēdija, proti, neticama komēdija. Latvijā šis darbs ir pirmiestudējums.

Jau vēstīts, ka lomas izrādē atveido Kristians Kareļins, Ivars Kļavinskis, Daiga Kažociņa, Artis Drozdovs, Gunta Virkava, Juris Hiršs, Sanita Pušpure un Marta Ančevska.

Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Iveta Šturma, mūzikas autors Jēkabs Nīmanis, gaismu māksliniece Lienīte Slišāne, horeogrāfs Andrejs Filipovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti